Във времето, което прекара като главен изпълнителен директор на гиганта

...
Във времето, което прекара като главен изпълнителен директор на гиганта
Коментари Харесай

Най-важното качество за постигане на успех според Джеф Безос

Във времето, което прекара като основен изпълнителен шеф на колоса в онлайн търговията Amazon, Джеф Безос ценеше една качество над всички други, когато става въпрос за назначението на нови чиновници. Усърдната работа и предходните достижения сигурно имат значение, само че Безос даваше приоритет на първо място на интелектуалното примирение.

„ Безос е следил, че най-умните хора непрестанно преразглеждат своите разбирания, поглеждайки от различен ъгъл проблем, които считат, че към този момент са решили. Те са отворени за нови гледни точки, хрумвания и информация, за несъгласия и провокации към личния им метод на мислене “, споделя създателят на Basecamp Джейсън Фрайд, цитирайки собствен диалог с създателя на Amazon.

За да доближи човек цялостният си капацитет, той би трябвало да е подготвен да се учи и усъвършенства, което безусловно води до признанието, че той не знае всичко и не разполага с всичко отговори. По тази причина Безос е обичал да назначава хора, които са се проваляли в опитите си да реализират нещо значимо и са си вземали уроци от това.

Всичко това звучи разумно, само че в логиката на психиката е добре открит обстоятелството, че хората не се оправят изключително добре с интелектуалното примирение. Както професорът по логика на психиката от Университет „ Дюк “ Марк Лиъри неотдавна изясни в Greater Good Science Center към Калифорнийския университет в Бъркли, този факт прави интелектуалното примирение мощно преимущество за реализиране на задачите в живота.

Какви са изгодите от интелектуалното примирение?

В хода на лекцията си по тематиката Лиъри показва куп проучвания за изгодите от интелектуалното примирение. „ Едно от нашите проучвания демонстрира, че хората с високо равнище на интелектуално примирение са подхождали по-внимателно към качеството на доказателствата в материал за изгодите от чистенето на зъби с конец, различавайки по-ясно положителните от не толкоз сериозните аргументи за следването на тази процедура. С други думи, те преверяват по-старателно доказателствата, които им се показват “, споделя той.

Други прочувания демонстрират, че интелектуално смирените хора обръщат повече внимание на доказателствата, противоречащи на техните възгледи, и в последна сметка получават по-добро схващане за позицията на хората, с които не са съгласни, което е повече от потребно при опитите за договаряне на някакъв компромис. Те също по този начин се оправят по-добре с извличането на изобретателни и разнородни хрумвания от другите.

„ Интелектуалното примирение също е обвързвано с желанието за научаване на нова информация. Хората с високо интелектуално примирение имат по-високи резултати в епистемичното любознание, което съставлява желанието на човек да се получи нова информация, като да вземем за пример обстоятелства, концепции или хрумвания. Хората с по-високо интелектуално примирение обичат да мислят повече от хората с ниско интелектуално примирение “, изяснява Лиъри.

От друга страна, тези с ниско интелектуално примирение са по-склонни да реагират емоционално в връзката си с хора, които имат разнообразни визии от тях. Те рядко се съгласяват да вършат взаимни отстъпки и постоянно имат проблеми с връзките си с другите.

От казаното дотук може да създадем извода, че Джеф Безос е бил прав. Интелектуалното примирение може да не е най-дискутираното качество на претендентите за работа, само че прочуванията демонстрират, че то е значим индикатор за триумфа както в работата, по този начин и в живота.

Как обаче може да се преборим със личната си природа и вместо да прекаляваме със самоувереността да опитаме да бъдем малко по-скромни във връзка с границите на личните ни познания? Лиъри пробва да отговор на този въпрос.

„ Хората би трябвало да осъзнаят, че методът към света по един по-интелектуално непретенциозен метод е по едно и също време разумен и потребен. Интелектуалното примирение е рационално в подобен смисъл, че не можем всички да сме прави, когато има различия. Ние постоянно сме прекомерно самоуверени без да има причина. Доказателствата, на които разчитаме, се основават на нашите персонални вярвания и разбирания, които постоянно са много нежни. Защо тогава рационалните хора биха желали да са уверени в себе си дотам, до каквато са множеството от нас? Това не е потребно “, споделя той.

Всичко това съставлява много безапелационен мотив за един изчерпателен и нескончаем разбор на това дали сте отворени към нова информация и хрумвания. Ако това би ви помогнало, то може да си напомните, че интелектуалната покорност сигурно е щяла да ви помогне да си намерите работа при Джеф Безос.

Джесика Стилман , бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР