Във времена на рекордно висока инфлация и значителна несигурност по

...
Във времена на рекордно висока инфлация и значителна несигурност по
Коментари Харесай

Allianz: Недвижимите имоти са убежище в ерата на висока инфлация и несигурност

Във времена на рекордно висока инфлация и забележителна неустановеност във връзка с бъдещите трендове в цените, недвижимите парцели като клас активи оферират леговище. Това се споделя в разбор на Allianz Real Estate, основан на данни от пет основни града измежду които Ню Йорк, Лондон, Париж, Франкфурт и Сидни.

Според изследването на Allianz Real Estate вложителите би трябвало да обмислят вложения в пет бранша за диверсифициране на портфейла: офиси в световни градове, жилища в Съединени американски щати, логистика в Европа и многофамилни жилища в Япония.

По отношение на европейската логистика пандемията означи повратна точка търговията в Европа. Очаква се онлайн делът на продажбите на дребно в Европа да доближи 14,3%, спрямо 10,6% при започване на пандемията.
 Обемът на наетите офис площи в София нараства с 43% през 2021-а
Обемът на наетите офис площи в София нараства с 43% през 2021-а

Има прочут спад в строителната интензивност

Обемът на вложенията в индустрията и логистиката в Европа набъбна с 48% на годишна база през 2021 година до 60 милиарда евро, което даже надминава предходни рекордни равнища от 2017 година с повече над 40%.

По отношение на офис бранша, офис портфолиото на Allianz Real Estate обгръща активи в 47 града. Според разбора фактори като местонахождение, качество на активите и качество на наемателите са основни при установяване на търсенето. Според изследването активите в центъра на града наоколо до заведения за хранене и улеснения, насочени към потребителите и добър публичен превоз ще продължат да бъдат доста търсени.

Allianz Real Estate предвижда дълготраен междинен растеж на наемите от 3% годишно за топ пазарите на офиси.
 България потегли надолу в международна ранглиста за цените на жилищата
България потегли надолу в международна ранглиста за цените на жилищата

В международен мащаб цените на жилищата се усилват с 10,3% през четвъртото тримесечие на 2021 година

Рискове пред жилищния бранш

На този декор рискът от политиката в недвижимите парцели се усилва, изключително в жилищния бранш. Фокусът в Европа е по отношение на регулирането и контрола на жилищните наеми, изключително пазари с ниско предложение. Освен това нарасналата инфлация равнищата могат да обиден наемателите и да се ускори и политическият напън за стягане на регулацията. На други места данъчното облагане може да бъде инструмент за справяне с проблемите с неравенството, както в тази ситуация с Китай, където държавното управление вкара налог върху парцелите.

" Като цяло 2022 година стартира с растеж на инфлацията в доста страни. В сходна среда тези пет бранша в недвижимите парцели са измежду най-хубавите избори за диверсифицирани портфейли ", се споделя в разбора на Allianz.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР