По-добре ли е да спестявате злато или пари в момента?

...
Във времена на икономическа несигурност въпросът къде да паркирате спестяванията
Коментари Харесай

Във времена на икономическа несигурност въпросът къде да паркирате спестяванията си става все по-важен. Тъй като глобалните пазари изпитват колебания и проблеми с постоянната инфлация, което прави икономическите перспективи още по-несигурни, много инвеститори търсят активи, които могат да защитят тяхното богатство.

Сред най-дискутираните опции са златото и парите. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци, но инвестирането в злато набра популярност през последните години - до голяма степен поради уникалните предимства, които предлага във всеки икономически климат.

От своя страна може да е трудно да решите дали едното или другото е най-разумно за вашите пари. Можете да научите повече за инвестирането в злато тук с безплатен информационен комплект.

По-добре ли е да спестявате злато или пари в момента?

Решението между спестяване в злато или пари е лично един. Въпреки това спестяването на злато е много привлекателна опция в момента. Ето няколко причини защо:

За разлика от парите в брой, златото е запас от богатство

Златото е запазило стойността си през вековете, което го прави надежден запас от богатство дори в лицето на икономически спадове или други проблеми. Ето защо много инвеститори се обръщат към благородния метал в несигурни времена; може надеждно да защити тяхното богатство.

Но в повечето случаи не можете да разчитате на пари в брой. Стойността на парите може да бъде повлияна от геополитически събития или икономически сътресения — които преживяваме в момента. И тъй като тези проблеми могат да повлияят на реалната стойност на вашите парични наличности, може да е разумно да вложите част от парите си и в злато.

Разгледайте как инвестирането в злато може да ви бъде от полза тук сега.

Златото, а не парите, действа като хедж срещу инфлацията

По време на периоди на висока инфлация, каквито преживяваме сега, стойността на парите има тенденция да намалява. Стойността на златото обаче има тенденция да се повишава, когато инфлацията е постоянна, което ефективно защитава вашата покупателна способност.

И като се има предвид, че инфлацията отново се повиши през юли, след като изглеждаше, че се е охладила през предходните месеци, инвестирането в злато може да има много повече смисъл от поддържането на тон пари в брой, тъй като доларът се обезценява спрямо инфлацията в момента.

Златото може да диверсифицира вашето портфолио, но парите в брой не могат 

Включването на злато във вашето инвестиционно портфолио може да помогне за диверсификация на риска, тъй като обикновено не се движи в синхрон с традиционните финансови пазари. Като се има предвид, че напоследък станахме свидетели на периоди на нестабилност на пазара, може да има смисъл да се опитате да смекчите някои от възможните рискове от акции или други традиционни инвестиции с инвестиция в злато.

Парите не могат да направят това. За да диверсифицирате портфолиото си, ще трябва да вложите тези пари в друг вид инвестиционен актив и въпреки че със сигурност има други опции за инвестиране с нисък риск извън златото, те може да не предложат уникалните предимства, които предлага този благороден метал.

Други съображения

Важно е да се отбележи, че инвестирането в злато не е лишено от своите недостатъци. Ако ще инвестирате в злато, имайте предвид следното:

Липса на доход: За разлика от други инвестиции, златото не генерира лихва, дивиденти или приходи от наем. Това е запас от стойност — и въпреки че парите в брой може да не предложат и тези предимства — важно е да се отбележи, преди да ги добавите към портфолиото си. Краткосрочна променливост на цените: Въпреки че златото обикновено се разглежда като сигурно убежище, цената му все още може да претърпи значителни колебания , особено в краткосрочен план. Това може да не е подходящо за склонни към риск инвеститори. Разходи за съхранение и транзакции: Съхраняването на физическо злато може да доведе до разходи, а покупката или продажбата на злато включва такси и спредове. Тези допълнителни разходи варират в зависимост от широк набор от фактори, но със сигурност си струва да ги обмислите, преди да инвестирате.

Долната линия

В крайна сметка решението между спестяване в злато или пари зависи от вашите уникални финансови обстоятелства и цели. И двата актива имат своите силни и слаби страни и един балансиран подход може да предложи най-доброто от двата свята.

Златото обаче може да предложи някои уникални и примамливи ползи в несигурен икономически климат, като този, в който се намираме сега. И когато вземете предвид проблема с постоянната инфлация, златото е още по-привлекателно. Преди да вземете решение обаче, не забравяйте да направите проучване и да направите информиран избор, който е в съответствие с вашите финансови цели.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР