Във връзка със започналото изригване на вулкана Агунг, на остров

...
Във връзка със започналото изригване на вулкана Агунг, на остров
Коментари Харесай

Сформиран е кризисен щаб в посолството в Джакарта заради изригването на вулкан

Във връзка със почналото изригване на вулкана Агунг, на остров Бали, с предписание на заместител министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева в посолството на Република България в Индонезия е образуван спешен щаб, който да спомага на български жители при потребност, оповестиха от Министерство на външните работи.
Едновременно с това на втория етаж на интернационалното летище в Бали действа осведомително бюро за жителите на страните членки на Европейски Съюз, където те могат да получат подробна информация за ситуацията и опциите за консулска отбрана.
До този миг група от 10 български жители, които са на отмора на острова, се е свързала с задачата ни в Джакарта, с цел да осведоми за местонахождението си. Те се намират надалеч от зоната на вулкана и са в сигурност в хотела, в който са отседнали, оповестяват още от ведомството.
Към този миг няма български жители, потърсили подпомагане от бюрото за европейски жители на интернационалното летище в Бали. По информация на посолството индонезийските управляващи са повишили равнището на риск до най-високата - 4-та степен. Въведена е ограничаваща зона, която сега е с радиус от 10 км от кратера на вулкана. Международното летище на острова - „ I Gusti Ngurah Rai Airport “ е затворено от 7:15 ч до 19:00 ч (местно време) през днешния ден. Някои полети от прилежащия остров Ломбок са отсрочени.
Във връзка с усложнената конюнктура, Министерството на външните работи поучава българските жители, които възнамеряват пътешестване до о. Бали, авансово да се свържат с самолетната компания и туристическата организация, която са избрали.
Настоятелно предлагаме на нашите сънародници, пребиваващи и пътуващи за острова да бъдат внимателни, да не навлизат в избраната ограничаваща зона, да се осведомят авансово в детайли за настоящата конюнктура, да наблюдават информацията в локалните медии и да съблюдават прецизно напътствията за сигурност на управляващите, приканват от Министерство на външните работи.
Министерството на външните работи и посолството ни в Джакарта предлагат също така всички българи, намиращи се понастоящем на остров Бали, да се записват на уеб страницата на министерството в рубриката „ Пътувам за “, като дават мобилен телефон, имейл и прецизен адрес на местожителство на остров Бали. Така, при нужда, консулските ни управляващи ще могат да окажат своевременна помощ.
От министерството предлагат на българските жители, намиращи се на о. Бали да вземат следните персонални превантивни ограничения за сигурност:
- Да се уверят, че разполагат с задоволително питейна вода и хранителни продукти;
- Да се снабдят с маски против прах;
- Да пазят персоналните си документи;
- Да се свържат с туроператора или самолетната компания си, с цел да се уверят, че при положение на евакуация ще бъдат превозени до безвредно място.
- Да се уверят, че имат годна здравна застраховка, включваща помощ при изключителни обстановки, в това число вследствие на вулканична активност.
- При изригване на вулкана те не трябва да излизат навън и да отварят прозорци. В случай, че употребяват контактни лещи, би трябвало да носят чифт диоптрични очила, защото вулканичната пепел би могла да сътвори риск от инфекции.
Кризисният щаб в посолството на Джакарта е разполагаем на българските жители непрекъснато. В случай на потребност или нужда от настояща информация за ситуацията на о. Бали те могат да се свържат с задачата ни в Индонезия на тел. + 62 21 390 4048 или на денонощния дежурен тел.: +62 811 932200.
Денонощен телефон за подпомагане на български жители в чужбина на дирекция „ Ситуационен център”:
+359-2-948-2404; +359-2-971-3856
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР