Във връзка със задаващата се икономическа криза заради разпространението на

...
Във връзка със задаващата се икономическа криза заради разпространението на
Коментари Харесай

Спаси София предлага мерки за икономическото спасяване на столицата

Във връзка със задаващата се икономическа рецесия поради разпространяването на ковид от " Спаси София " оферират ограничения за подпомагането на столицата. Мерките са разграничени на краткосрочни (влизат в действие веднага), средносрочни (до 1 година) и дълготрайни (след 1 година или привършване на здравната криза).
Сред тях са преразглеждане на “козметични ” планове и прекачване на средства към инфраструктурни обекти със значително значение върху подвижността и стопанската система на града. Такива са довеждане докрай на бул. Тодор Каблешков, пробивът на бул. Копенхаген, ремонт на булеварди като Сливница, Цар Борис III, Рожен и други
Спиране на плановете за ремонт на Зона 2 и Зона 4 – улиците Цар Шишман и 6-ти септември, както и площадите Св. Ал. Невски и Народно заседание. Спестени средства: 26,8 млн. лева
Спиране на плана за ремонт на втората част на Борисовата градина. Спестени средства: 14 млн. лева
Спиране на търга за пазаруване на дребни и скъпи електробуси за 28 млн. лева Това е непотребен разход – за двойно по-малко пари можем да закупим същите рейсове на природен газ. Спестени средства: 14 млн. лева
Спиране на план за ремонт на бул. България. Спестени средства: 5,72 млн. лева
Спиране на плана за ремонт на парк Дружба 1. Спестени средства 1,20 млн. лева
Спиране на ремонт на парк Заимов. Спестени средства: 3,20 млн. лева
Спиране на плана за рехабилитация и рационализация на метровлакове. Старите метровлакове са изцяло годни за придвижване и с оставащ запас, защото са в употреба от едвам 20 години. За съпоставяне в Будапеща рехабилитират влаковете си като нашите откакто са били в употреба над 40 години. Спестени средства: 48 млн. лева
Увеличаване на бюджетите на общинските предприятия Софияпроект и Софпроект за прекачване на дейностите по обмисляне и планиране напълно в общински ръце. Правилното обмисляне и планиране на обектите ще ни спести освен средства, само че и загуба на време и неудобства. Това ще коства 3,5 млн. лева, само че ще спести 2,5 млн. лева
Прехвърляне на спестените пари от снегопочистване към ограниченията за справяне с рецесията. Спестени средства: 5 млн. лева
Прекратяване на практиката за садене на стотици хиляди краткотрайни сезонни цветя. Спестени средства: 1,5 млн. лева
Общо спестени средства: 121,92 млн. лева. 
Генерални ограничения за поддръжка на бизнеса
Допълнителни 10% отстъпкa при заплащане на локални налози до 30 април 2020 година (Краткосрочна мярка)
Разсрочено заплащане на локални налози и такси и опция за заплащане на 4 вноски освен на такса битови боклуци, само че и на налог МПС и налог здания. (Краткосрочна мярка)
Възможност за разсрочено безлихвено заплащане на сметки към Топлофикация ЕАД. (Краткосрочна мярка)
Възможност за разсрочено безлихвено заплащане на отговорности от бизнеса към Столичната община. (Краткосрочна мярка)
Ускорено погашение на общински отговорности към частни субекти/контрактори за поддържане на ликвидност. (Краткосрочна мярка)
Увеличаване на бюджета на общинския гаранционен фонд (ОГФМСП) и въвеждане на нов инструмент за поддръжка на микро и дребния бизнес. Стойност на мярката: 8 млн. лева (Краткосрочна мярка)
Опрощаване на наема за общински парцели, наети от бизнеси, които са принудени да прекратят своята активност поради заповедта на министъра на опазването на здравето. (Краткосрочна мярка)
Промяна на условията към участниците в публични поръчки за избрани действия, за допускане на по-малки компании. (Средносрочна мярка)
Ускоряване на цифровата промяна на София и понижаване на периодите от 3 години на 1 година за въвеждане на главните ограничения за понижаване на административната тежест. (Средносрочна мярка)
Преглед на всички процеси, касаещи бизнеса на София и взаимоотношението му със Столичната общинска администрация за фрапантно понижаване на административната тежест и понижаване на периодите за реакция. (Средносрочна мярка)
Стартиране на стратегия за мониторинг на бизнеса в София, целящ snapshot на развиването и проблемите на другите браншове, само че и определяне на изменящите се потребности, както на бизнесите, по този начин и на потребителите. Целта е да се подсигуряват адаптивни и навременни ограничения за реакция. (Средносрочна мярка)
Анализ на общинската благосъстоятелност за даване на подобаващи здания и пространства за споделени работни пространства на дребни бизнеси в границите на няколко месеца. (Средносрочна мярка)
Засилване на потенциала на Столична организация за вложения (СОАПИ) за привличане на вложения и оказване на консултантска помощ на микро, дребни и междинни предприятия. Стойност на мярката: 1,0 млн. лева (Дългосрочна мярка)
Участие на София на интернационалните търговски изложби с щанд, на който да са показани софийски дребни и междинни предприятия. Стойност на мярката: 0,9 млн. лева (Дългосрочна мярка)
Мерки в поддръжка на търговията и ресторантьорския бизнес
Освобождаване от такса тротоарно право до края на годината. Стойност на мярката: 3,8 млн. лева (Краткосрочна мярка)
Опрощаване на разноски на търговци, наематели на павилиони и сергии на общински пазари и борси, които не правят активност според заповедта на министъра на опазването на здравето. Стойност на мярката: 2 млн. лева.(Краткосрочна мярка)
Удължаване на периода на деяние на разрешителните за осъществяване на търговия навън от 6 месеца на 1 година. (Краткосрочна мярка)
Промяна на процедурите за заявяване на работно време – понижаване на периода за приемане на удостоверението и въвеждане на правилото за вътрешноинституционален документооборот. Вместо търговецът да носи информации от разнообразни регистри, Общината по длъжностен път да изисква тази информация. Малка смяна, само че значимо облекчение за притежателите на заведения и магазини. (Средносрочна мярка)
Общинска акция с апел за поддръжка на дребния и междинен бизнес в София. Могат да бъдат употребявани рекламните пространства в градския превоз, общински здания и по улиците. (Средносрочна мярка)
Безплатно отдаване на общински рекламни площи на микро, дребни и междинни предприятия, които са били принудени да спрат активност поради заповед на министъра на опазването на здравето. (Средносрочна мярка)
Определяне на лист от улици в центъра и кварталите, които ще бъдат затваряни за автомобилно придвижване през уикенда за гратис разполагане на щандове на търговци и стимулиране на потреблението. (Дългосрочна мярка)
На правилото на Sodexo Pass/Multisport да бъде направена общинска карта за отстъпки на фермерски базари и магазини, предлагащи местни артикули, както и заведения за хранене, които употребяват най-вече български артикули. Картата цели да подтиква потреблението на артикули от дребни и местни производители. Стойност на мярката: 2,0 млн. лева (Дългосрочна мярка)
Мерки в поддръжка на туристическия и културния отрасъл
Безплатно отдаване на общински зали или даване на дотации за частни, за облекчение на разноските на театралните, музикални, танцови организации и самостоятелни създатели. (Средносрочна мярка)
Нови предложения за набиране на планови оферти по общински стратегии Култура и Европа. (Средносрочна мярка)
Основаването на стипендии и грантове за развиване на художници, дребни неправителствени организации, частни начинания и галерии, които да подкрепят оживяването на сферата в идващите две години. Стойност на мярката: 0,5 млн. лева (Средносрочна мярка)
Създаване на newsletter за културния живот в София на Столичната община с всички културни събития, който да бъде популяризиран до оптимално доста хора (Средносрочна мярка)
Създаване на проект за деяние за привличане на повече гости – маркетингова тактика и брандиране на София. (Дългосрочна мярка)
Разработване на общ туристически артикул и общо промотиране сред София и значими точки на туристически интерес в България – Копривщица, Велико Търново, Пловдив и Рила (Рилски манастир). (Дългосрочна мярка)
Активна маркетингова акция за промотиране на София в прилежащите страни, която да влезе в действие незабавно след отминаване на епидемията.Стойност на мярката: 2 млн. лева (Дългосрочна мярка)
Мерки за превъзмогване на обществени последици от икономическата рецесия
Подкрепа за общински спешни центрове за настаняване, дневни центрове, предпазени жилища за потърпевши от домашно принуждение и центрове за психическа помощ.(Краткосрочна мярка)
Оценка на потенциала за настаняване и качеството на жилищния фонд от общински жилища. Увеличаване на потенциала за настаняване на нуждаещи се. (Средносрочна мярка)
Бензинът към този момент гони междинна цена от 1,92 лв., на петролните пазари отново нов връх
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР