Във връзка със зачестили въпроси относно Програмата за хуманитарно подпомагане

...
Във връзка със зачестили въпроси относно Програмата за хуманитарно подпомагане
Коментари Харесай

Програмата за бежанците – до края на 2023

Във връзка със зачестили въпроси по отношение на Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с краткотрайна протекция в Република България, министерство на туризма припомня:

Помощта се употребява в категоризирани или регистрирани места за настаняване , вписани в Националния туристически указател – единствено за настанени лица с предоставена краткотрайна протекция, за които е изпълнено всяко едно от следните условия:
към 31.10.2022 година са се употребили от Програмата и към същата дата са били настанени в категоризирано/регистрирано в Националния туристически указател място за настаняване; в интервала от 01.11.2022 година до 15.11.2022 година са траяли да се употребяват от Програмата и за същия интервал са били настанени в същото категоризирано/регистрирано в Националния туристически указател място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31.10.2022 година, т.е., не са се премествали; през интервала от 16 ноември 2022 година до 24 февруари 2023 година не престават да са в същото място за настаняване, в което са били настанени към 31.10.2022 година или са били преместени по изключение в друго категоризирано или записано място за настаняване с решение по самодейност и преценка на Националния действен щаб към Министерския съвет (НОЩ) . Условията и редът за това се дефинират от НОЩ . в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател – важи единствено за новонастанени лица с предоставена краткотрайна протекция при изискванията на проекта за деяние при краткотрайна протекция в Република България, настанени по изключение с решение на НОЩ , което се прави за събиране на членовете на едно семейство по смисъла на Директива 2001/55/EO на Съвета от 20 юли 2001 година и Решение за осъществяване (ЕС) 2022/382 на Съвета от 4 март 2022 година или за реализиране на друга законна цел.
Министерство на туризма припомня на хотелиерите няколко значими условия, които не би трябвало да не помнят, с цел да бъдат изрядни в документите, нужна за приемане на помощите:
Не може да се одобряват в места за настаняване и заслон новопристигнали лица от Украйна, които желаят да се възползват от Програмата, без решение и позволение от НОЩ . Задължително е данните на лицата с краткотрайна протекция по Програмата да се вкарват в Единна система за туристическа информация ( ЕСТИ ) . Това би трябвало да става не по-късно от 24 часа след тяхното настаняване или овакантяване. Относно издадената от Държавната организация за бежанците ( ДАБ ) „ регистрационна карта на чужденец с краткотрайна протекция “ – при преиздаването ѝ от ДАБ новият номер наложително се вкарва в ЕСТИ , на мястото на номера на миналата карта.
Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България ще бъде удължена след приключването й в края на юни. Работи се по продължаването й до края на 2023 година, като за промените, разпоредбите и реда на действието ѝ ще бъде предоставена навреме информация след решение на Министерския съвет.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР