Във връзка със зачестили въпроси относно Програмата за хуманитарно подпомагане

...
Във връзка със зачестили въпроси относно Програмата за хуманитарно подпомагане
Коментари Харесай

Работи се по удължаване на програмата, подпомагаща украински бежанци до края на 2023 година

Във връзка със зачестили въпроси по отношение на Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с краткотрайна протекция в Република България, министерство на туризма припомня:

Помощта се употребява в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател – единствено за настанени лица с предоставена краткотрайна протекция, за които е изпълнено всяко едно от следните условия:

· към 31.10.2022 година са се употребили от Програмата и към същата дата са били настанени в категоризирано/регистрирано в Националния туристически указател място за настаняване;

· в интервала от 01.11.2022 година до 15.11.2022 година са траяли да се употребяват от Програмата и за същия интервал са били настанени в същото категоризирано/регистрирано в Националния туристически указател място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31.10.2022 година, т.е., не са се премествали;

· през интервала от 16 ноември 2022 година до 24 февруари 2023 година не престават да са в същото място за настаняване, в което са били настанени към 31.10.2022 година или са били преместени по изключение в друго категоризирано или записано място за настаняване с решение по самодейност и преценка на Националния действен щаб към Министерския съвет (НОЩ). Условията и редът за това се дефинират от НОЩ.

· в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател – важи единствено за новонастанени лица с предоставена краткотрайна протекция при изискванията на проекта за деяние при краткотрайна протекция в Република България, настанени по изключение с решение на НОЩ, което се прави за събиране на членовете на едно семейство по смисъла на Директива 2001/55/EO на Съвета от 20 юли 2001 година и Решение за осъществяване (ЕС) 2022/382 на Съвета от 4 март 2022 година или за реализиране на друга законна цел.

Министерство на туризма припомня на хотелиерите няколко значими условия, които не би трябвало да не помнят, с цел да бъдат изрядни в документите, нужна за приемане на помощите:

· Не може да се одобряват в места за настаняване и заслон новопристигнали лица от Украйна, които желаят да се възползват от Програмата, без решение и позволение от НОЩ.

· Задължително е данните на лицата с краткотрайна протекция по Програмата да се вкарват в Единна система за туристическа информация (ЕСТИ). Това би трябвало да става не по-късно от 24 часа след тяхното настаняване или овакантяване.

· Относно издадената от Държавната организация за бежанците (ДАБ) " регистрационна карта на чужденец с краткотрайна протекция “ - при преиздаването ѝ от ДАБ новият номер наложително се вкарва в ЕСТИ, на мястото на номера на миналата карта.

Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България ще бъде удължена след приключването й в края на юни. Работи се по продължаването й до края на 2023 година, като за промените, разпоредбите и реда на действието ѝ ще бъде предоставена навреме информация след решение на Министерския съвет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР