Във връзка със стартирането на предизборната кампания за избор на

...
Във връзка със стартирането на предизборната кампания за избор на
Коментари Харесай

Д-р Теодора Иванова: Нека съхраним децата от участие във всякаква политическа дейност

Във връзка със стартирането на предизборната акция за избор на органи на локалното самоуправление, Държавната организация за протекция на детето още веднъж моли да съхраним децата, като не ги въвличаме в политическа пропаганда.

Припомняме, че закрилата на децата против въвличането им в политическа активност е обезпечено както в редица интернационалните актове, по този начин и в националното ни законодателство. В член 11, алинея 1 от Закона за протекция на детето е регламентирано, че всяко дете има право на протекция против замесване в действия, неподходящи за неговото физическо, психическо, нравствено и просветително развиване. Ал. 4 на същия член постановява, че всяко дете има право на протекция против замесване в политически, религиозни и синдикални действия. Съгласно Конституцията на Република България, политическите цели и политическите действия са присъщи единствено на политическите партии, а Закона за политическите партии императивно не разрешава на същите да основават детско-юношески структури, сплотяващи лица под 18-годишна възраст. Тази възбрана е въведена точно за отбрана на ползите на децата.

Следва да се има поради, че в хода на предизборната акция, има възможност политически лица да се появяват в просветителни институции (детски градини и училища) и обществени услуги (центрове за поддръжка и настаняване от фамилен тип), което следва да се пояснява и възприема като пропаганда, без значение от техните претекстове и планове.

Безспорна е първостепенната отговорност на родителите за развъждането и развиването на детето, и висшите му ползи са тяхна съществена грижа, само че дано не забравяме, че отговорността да не се позволява въвличането на деца в политически действия в хода на предизборната акция, които са неприсъщи за тях, е споделена.

„ Апелирам освен към участниците в предизборната акция, само че и към цялото ни общество, да съхраним децата от присъединяване във всякаква политическа активност Нека не ги използваме в съревнованието на политическите сили и за отправяне на политически послания. Вярвам, че дружно може да сложим техния интерес над всичко останало ", сподели доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

Оценявайки високо професионализма на българските медии, молим и към представителите на средствата за всеобща информация, за сензитивност и засилено внимание към отразяването на събития, свързани с деца. Практиката от отминалите предизборни акции демонстрира, че по време на обществени събития се употребяват и разгласяват персонални истории и данни на деца посредством проявление на техния облик (фото- или видеоизображение), имена или други признаци, по които могат да бъдат разпознати, като по този начин се основават предпоставки за нарушение на персоналната цялост на детето. Обръщаме внимание, че в Закона за протекция на детето, ясно е посочено, че сведения и данни за дете не се разгласяват без единодушието на неговите родители или законни представители, както и единодушието на самите деца, в случай че са навършили 14-годишна възраст, с изключение на в случаите на наложително известяван на органите за протекция на детето за дете, което се нуждае от помощ в рискова обстановка. Това се отнася и за децата на публични и политически фигури, които постоянно са обект на засилен интерес в медиите и обществените мрежи, изключително по време на предизборна акция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР