Във връзка с великденските празници, Българската агенция по безопасност на

...
Във връзка с великденските празници, Българската агенция по безопасност на
Коментари Харесай

БАБХ унищожава над 1 тон храни след великденските проверки, затвори обекти във Варна и страната

Във връзка с великденските празници, Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши 4046 засилени инспекции отвън настоящия формален надзор в обектите за произвеждане и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, хранилища за търговия на едро с храни, заведения за публично хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и тържища в цялата страна, за интервала от 27 март до 14 април в това число.

Целта на инспекциите беше определяне сходството на произвеждане и търговия на обичайно предлаганите за Великден храни (агнешко месо, козунаци, яйца, в това число боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.), както и багра за яйца. В индустриалните обекти, комерсиалната мрежа и заведенията за публично хранене беше подчертано на произхода, периодите на валидност и изискванията на предпазване на употребяваните първични материали и храни, съпътстващите документи, съществуване на здравна маркировка, в това число цвета на маркировката на трупното агнешко месо, съществуване на документи за генезис и сигурност на храните и други

Част от инспекциите бяха осъществени с представители на районните подразделения на КЗП, Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите. При инспекциите са открити някои несъответствия, за които са издадени 24 акта за административно нарушаване и 137 наставления.

Възбранени и ориентирани за заличаване са 1406 кг храни от скотски генезис поради липса на етикет на български език, с изминал период на валидност, без информация върху етикета за генезис и период на валидност, без съпътстващи документи; 60 броя яйца с изминал период на валидност и 200 л сурово мляко с неразбираем генезис. Също по този начин 23,8 кг храни от неживотински генезис и 23,38 л плодови сокове без етикет на български език, с изминал период на валидност.

36 броя яйца са спрени от реализация и са ориентирани към доставчика за преетикетиране заради липса на информация за клас и код на производителя.

Временно затворени са 5 обекта във Варна, Враца, Кюстендил и София, като нарушаванията са неприятно хигиенично положение на обекта, осъществяване на нерегламентирана активност и осъществяване на активност в нерегистрирани обекти.

На 11.04.2023 година при осъществена взаимна инспекция с Министерство на земеделието и Национална агенция за приходите на дружество за месодобив и месопреработка в област Кърджали е открито недоказване на ефикасна проследяемост при дистрибуцията на месото и показване на заблуждаваща информация по отношение на произхода му. В обекта по време на инспекцията са установени налични 32 092 кг замразено агнешко трупно месо от Р Северна Македония.

То е сложено под възбрана и са взети проби за микробиологично проучване и доказване на сходство и сигурност с следващо ориентиране за преправка. Резултатите не демонстрират съществуване на несъответствия. На бизнес оператора е връчено наставление и два акта, и заповед за прекъсване на активност импорт и дистрибуция на месо от дребни преживни животни (ДПЖ) от трети страни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР