Във връзка с ученически национален конкурс, организиран от Министерството на

...
Във връзка с ученически национален конкурс, организиран от Министерството на
Коментари Харесай

СО “Данаил Попов“ излъчи участник в Националния конкурс „Наследник съм на…“

Във връзка с училищен народен конкурс, проведен от Министерството на защитата и Министерството на образованието, с присъединяване на РУО-Плевен, и Военно окръжие – Плевен, на специфична гала във Военен клуб – Плевен, на регионално равнище бяха излъчени участниците в националния конкурс, за който първите места ще бъдат оповестени на 26-ти март.

Конкурсът е отдаден на 110 година от Балканските войни а наименованието му е: „ Наследник съм на… “.



В конкуренцията за първото място на национално равнище област Плевен ще бъде показана от възпитаник от Средношколско общежитие „ Данаил Попов “ – Плевен, ученик на ПГ с проучване на непознати езици „ Димитър Димов “ – Плевен.



Свилен Стойчев - педагог от Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Данаил Попов “ изясни, че няколко десетки възпитаници от общежитието са се присъединили със свои разкази.

Той означи, че за жалост през годините огромна част от информацията за участници в Балканските войни е изгубена от самите техни наследници, които са към този момент минимум 4-то потомство след своите близки, родени в края на 19-ти век.

Десетокласникът Илия Илиев, който е член на Клуб „ Млади възрожденци “ в Средношколско общежитие „ Данаил Попов “, и е от тетевенското село Васильово е разкрил информация за собствен пра пра дядо по бащина линия, който е бил глашатай по време на Балканската война.

През всичките военни и следвоенни събития тромпетът на дядо Гачо Илиев е непокътнат като фамилна светиня и единствена оживяла негова движимост, обвързвана със събитията към войната.



Именно този тромпет е послужил като основа за основаването на роман за участника в Балканската война, както и за възприятията, които изпитват неговите наследници.

В Плевен тържественото награждаване на участниците в състезанието „ Наследник съм на… “ се състоя във Военния клуб в наличието на зам. Началника на Военно окръжие – плевен майор Стефан Богданов и шефа на РУО – плевен Албена Тотева, която връчи премиите на участниците.

Илия Илиев се е класирал на второ място от общо 23 показани разкази и есета по тематиката на състезанието от област Плевен.

На национално равнище награждаването ще се състои на 26-ти март, когато се навършват 100 година от оповестяването на деня в памет на починалите в боевете при Одрин.

133 са общо показаните разкази и есета от цялата страна, които са показани като тези от област Плевен съставляват една шеста, нещо показателно за интензивността по тематиката на младежите в района.

Резултатите от състезанието ще бъдат оповестени на уеб страницата на Министерството на защитата, a най–добрите планове ще намерят място в особено публикуван алманах, финансиран от министерството на защитата.

Предлагаме фрагменти от описа на десетокласника Илия Илиев със заглавие: Разказ за една сигнална тръба, ранена ръка и остарял тромпет

„ … Когато на 18 септември 1912 година афишират обща готовност, дядо нито за момент не се двоуми. Стяга се за път и уверено поема към казармите, където се стичат стотици хиляди мъже…

… В своята рота прапрадядо ми е „ глашатай “ – известява бойците за командите на ротния. Участва в няколко тежки сражения, в които остава жив по знамение. Тръбата му зове българските бойци да съберат сетни сили и да се втурнат в атака…

… Днес на нашите татковци и предци не се постанова да умират по бранните полета на родината, само че на нас се пада достойнството и отговорността да се борим против забравата на родовата памет, против прехласването по непознатата всеобща просвета и да защитим българското слово, традиции и история… “.

Разказа: Илия Галинов Илиев от село Васильово, 10. клас

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР