Във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на

...
Във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на
Коментари Харесай

Три заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка

Във връзка с решението на Министерския съвет за удължение на изключителната епидемиологична конюнктура до 31 август, министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров издаде три заповеди, с които вкарва краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на страната, оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Българските жители и лицата със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване в България и членове на техните фамилии, които показват при влизането си в страната един от следните документи: годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за имунизация или за преболедуване (или подобен документ, съдържащ същите данни), или негативен резултат от извършен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест (удостоверено посредством годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за проучване или подобен документ), се слагат под 10-дневна карантина. При даване по е-поща на документ, показващ негативен резултат от извършен до 24 часа от влизането в страната PCR тест, шефът на съответната районна здравна ревизия може да анулира издаденото наставление за слагане под карантина. Това подрежда здравният министър със Заповед № РД-01-645/28.07.2021 година, която влиза в действие от през днешния ден, 29 юли.

В същата заповед е написано, че децата от 12 до 18 години, които идват на територията на страната от страна, попадаща в алена зона, се позволяват при показване на негативен резултат от извършен до 72 часа преди влизане в България PCR тест, удостоверено посредством годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за проучване или подобен документ, съдържащ същите данни. В случай че не показват подобен документ, те се слагат под 10-дневна карантина. За децата, които са български жители или лица със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване в България, карантината може да бъде анулирана от шефа на съответната районна здравна ревизия при даване по е-поща на документ, показващ негативен резултат от извършен до 24 часа от влизането в страната PCR тест.

Непроменени остават общите противоепидемични ограничения, посочени в Заповед № РД-01-646/29.07.2021 година и Заповед № РД-01-647/29.07.2021 година, които влизат в действие от 1 август.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР