Във връзка с регистрирания случай на заразен мъж с Делта“

...
Във връзка с регистрирания случай на заразен мъж с Делта“
Коментари Харесай

НЦЗПБ даде подробна информация за откритият индийски вариант на COVID-19

 Във връзка с записания случай на инфектиран мъж с " Делта “ разновидността на COVID-19 публикуваме следната информация от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ):

На 1 април младият мъж е контактувал със инфектирано с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България. При проявата на първите признаци, мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица. На 5 април лицето се изследва за COVID-19, като тестът е взета в УМБАЛ " Д-р Георги Странски ", гр. Плевен.

Веднага след излизането на позитивен резултат за коронавирусна зараза, мъжът е подложен под домашна изолираност, като е имал леки признаци. Заболяването при него е протекло без затруднения. По данни от осъщественото епидемиологично изследване, лицето е с сложена на 24.02.2021 година първа доза от имунизацията на AstraZeneca.

На 21 април УМБАЛ " Д-р Георги Странски " изпраща 20 инцидентно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ. Сред пробите е и тази на мъжа. Тя е секвенирана на 5 май, като данните незабавно са подадени в интернационалната генна банка GISAID. До 16 юни не е открито, че при тази проба се касае за B.1.617.2 (Делта) вид. Повторен разбор открива, че се касае за Делта вид, или така наречен индийски вид на ковид.

Министерство на здравеопазването разпорежда на НЦЗПБ да сътвори такава процедура по набиране и разбор на пробите, която в най-кратки периоди да открива новите разновидности на коронавирусната зараза за предварителна защита и отбрана на здравето на хората и предприемане на своевременни ограничения в тази посока.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР