Във връзка с разпространената в публичното пространство информация за отказ

...
Във връзка с разпространената в публичното пространство информация за отказ
Коментари Харесай

Комисията за защита на конкуренцията следи случващото се на пазара на електроенергия по свободно договорени цени

Във връзка с публикуваната в общественото пространство информация за отвод на Комисия за защита на конкуренцията да прегледа сигнали, свързани с пазара на електрическа сила, Комисията осведоми обществеността, че всички постъпили през последните месеци сигнали за проблеми на пазара на търговия с електрическа сила по свободно контрактувани цени са присъединени и се преглеждат в границите на производството за осъществяване на секторен разбор на електроенергийния пазар, което Комисия за защита на конкуренцията прави сега. Това се чете в мейл, изпратен до медиите.

Всички изказвания в получените сигнали се изследват за събиране на задоволително доказателства за съществуването на конкурентни проблеми в бранша, които да дадат съображение на Комисията да се самосезира в границите на своята подготвеност и при съблюдаване задачите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

С оглед неправилното показване в публичното пространство на законовите ѝ функционалности, както и голословните изказвания по отношение на обсега на нейната подготвеност, Комисия за защита на конкуренцията смята за належащо да обясни пълномощията, които са й предоставени по силата на Закона за защита на конкуренцията и правото на Европейския съюз.

Комисията е самостоятелен профилиран държавен орган, който ползва националното и европейското право на конкуренцията.

Правомощията, с които Комисията разполага при осъществяването на своите функционалности, са изчерпателно планувани в Закон за защита на конкуренцията. Комисия за защита на конкуренцията не разполага с пълномощия по Закона за ограниченията против изпирането на пари и Закона за икономическите и финансовите връзки с сдруженията, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, следените от тях лица и техните действителни притежатели.

Недопустимо е вменяването на отговорности и отговорности на Комисия за защита на конкуренцията, които са от компетентността на други държавни органи или органи на правосъдната власт.

В тази връзка, Комисията осведоми обществеността, че манипулирането на пазара за търговия на едро с електрическа енергия съставлява нарушаване на Регламент (ЕС) № 1227/2011г., който планува реда за наблюдаване на търговията на едро и за откриване на такива практики, и тяхното санкциониране. Съгласно Регламента, Агенцията за съдействие сред регулаторите на сила следи комерсиалната активност на едро с енергийни артикули за разкриване и попречване на търговия, учредена на вътрешна информация и манипулиране на пазара. В тази активност тя си сътрудничи с националните енергийни регулаторни органи, какъвто в България е Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), която е натоварена със задължението да проверява и санкционира тези нарушавания. Според Комисия за защита на конкуренцията пазарните операции в обсега на Регламент №1227/2011 биха могли да съставляват и нарушаване на конкурентните правила, заради което Комисията е предложила реализиране на взаимоотношение сред двата регулатора посредством даване на информация от КЕВР за всички случаи на инициирани производства за нарушаване на Регламент (ЕС) № 1227/2011 с оглед формиране на произвеждане по реда на Закон за защита на конкуренцията. В тази връзка Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР започнаха взаимна работа по правенето на правила за съдействие и продан на информация сред тях.

За осъществяването на своите функционалности, Комисията разполага с изчерпателно планувани в Закона за защита на конкуренцията пълномощия за събиране на информация, измежду които правото да изисква информация и материални, писмени, цифрови и електронни доказателства. Комисията припомня, че според Закон за защита на конкуренцията всички физически и юридически лица, в това число предприятия, сдружения на предприятия, държавни органи, органи на локалното самоуправление и неправителствени организации, към които Комисия за защита на конкуренцията се обръща, са длъжни да й оказват подпомагане и да дават цялостна, точна и достоверна информация.

В тази връзка, в границите на осъществявания секторен разбор, Комисията е изискала информация от подателите на сигнали, посредством изпращане на въпросници, което е един от законовите начини за събиране на информация за положението на конкурентната среда. За да бъде осъществено обективно и цялостно изследване на даден пазар, Комисията следва да събере първична информация за него точно от пазарните участници, въз основа на която да извърши разбор и преценка за съществуването на възможни антиконкурентни практики.

Изискването на информация не следва да се интерпретира като прекачване на част от функционалностите на Комисия за защита на конкуренцията върху други лица, а като обвързване за тяхното подпомагане на Комисията при осъществяване на пълномощията ѝ по Закон за защита на конкуренцията.

Освен от подателите на сигнали, за определяне на положението на свободния пазар на електрическа енергия, в производството по осъществяване на секторен разбор Комисията е изискала информация и данни от над 50 субекта, включително участници на пазара (производители, търговци, БНЕБ ЕАД, ЕСО ЕАД и др.), способени държавни органи и браншови организации. В резултат на огромното изследване е събрана и се проучва забележителен размер информация, което ще разреши на Комисията да разпознава възможните проблеми за конкуренцията в бранша.

Предвид изказаните пред обществеността изказвания за съществуване на картели и монополно състояние, Комисията също коментира, че картелите са секрети сделки сред пазарните участници, чието откриване е извънредно мъчно. Именно заради това Закон за защита на конкуренцията планува пълномощието на Комисията да прави инспекции на място, посредством които да бъдат събрани доказателства за съществуването на сходни антиконкурентни сделки. За да бъдат такива инспекции ефикасни и да изпълнят своята цел, те би трябвало да бъдат неочаквани и изненадващи за проверяваните предприятия. В този смисъл разгласяването в общественото пространство на сигналите, с които Комисията е сезирана, попречва ефикасното практикуване на пълномощията ѝ за откриване на секрети съглашения, които лимитират конкуренцията.

Съгласно използваното в страната право на конкуренцията, монополно е ситуацията на дружество, което по закон има изключителното право да прави избран тип стопанска активност. Монополното състояние се дава единствено от Народното събрание със закон в случаите по член 18, алинея 4 от Конституцията на Република България. Нито Закон за защита на конкуренцията, нито правото на Европейски Съюз не разрешават монополното или господстващото състояние на предприятията. Аналогично на Европейската комисия (ЕК), Комисия за защита на конкуренцията няма пълномощия да ползва разпоредбите на конкуренцията във връзка с самото пазарно състояние на компаниите, без да е открита корист с това състояние.

Извършваният секторен разбор е следващото произвеждане в границите на непрекъснатия мониторинг на електроенергийния пазар, реализиран от Комисия за защита на конкуренцията в производства по секторни разбори, покровителство за конкуренцията, оценка на концентрации, нелоялна конкуренция и антитръст. Само в областта на антитръста (забранени съглашения и злоупотреби с господстващо или монополно положение), от началото на 2014 година до сегашния миг Комисията е постановила над 30 решения в електроенергийния бранш. В близо 1/3 от тях са открити нарушавания, а общият размер на наложените наказания от Комисията е над 23 млн. лв..

Изложеното демонстрира, че в границите на предоставените й от закона пълномощия Комисията е интензивно ангажирана със положението на конкурентната среда на електроенергийния пазар и поставя всички нужни старания, с цел да обезпечи отбрана и условия за разширение на конкуренцията и на свободната самодейност в стопанската активност.

Комисия за защита на конкуренцията твърди обществеността, че след цялостна оценка на конкурентните процеси, Комисията ще направи заключения за положението на конкурентната среда, ще предложи подобаващи ограничения за подобряването ѝ и ще упражни плануваните в закона пълномощия.

При съществуване на индикации за нарушавания на антитръстовите правила, въз основа на доказателства, събрани по законоустановения ред, Комисията ще се самосезира за определяне на вероятно осъществени нарушавания по член 15 (забранени споразумения) и член 21 (злоупотреба с монополно или господстващо положение) на Закон за защита на конкуренцията от страна на съответни предприятия, участници на електроенергийния пазар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР