Във връзка с разпространена от определени медии публикация на група

...
Във връзка с разпространена от определени медии публикация на група
Коментари Харесай

Официално срещу лъжите на зелените: Туристическа и ски зона „Банско“ не се увеличава с нито един квадратен метър

Във връзка с публикувана от избрани медии обява на група неправителствени организации, община Банско декларира, че с препоръчаните промени в настоящия проект за ръководство на Национален парк „ Пирин “ площта на туристическа и ски зона с център гр. Банско не се усилва с нито един квадратен метър. Твърденията в публикуваната обява са неистини, целящи да злепоставят самодейността на община Банско за разрешаване на дългогодишния проблем с опашките на долна станция на кабинковия въжен превоз като се промени проекта за ръководство на парка по метод, допускащ на оператора на ски зоната да направи предложение за създаване на втори кабинков въжен превоз.

В името на истината и коректността, обръщаме внимание на държавните институции и обществото, че изказванията на групата НПО-та опонира с съществена фактология, част от която е плод даже на тяхната лична работа по настоящия проект за ръководство на Национален парк „ Пирин “:

1. Лъжа е изказванието, че с промените ще се усили територията с позволено строителство в националния парк до 8000 декара. Площта на туристическата зона в Национален парк „ Пирин “ съгласно настоящия проект все още е 891.8 ха. или 8918 декара. Предложеното изменение касае само опцията в границите на тази територия да се вършат капиталови оферти, които от своя страна да преминат цялостната процедура по утвърждение от държавните ведомства без никакви гаранции за позитивен отговор. Същата Туристическа зона от 891.8 ха. плюс включената към нея зона за постройките и оборудванията, т.е. малко над 1000 хектара, са избрани от Юнеско за развиване на зимен туризъм и ски спорт,всичко друго са лъжи и операции. Това бе изразено от кмета на община Банско, господин Георги Икономов, при внасянето на измененията, бе доказано от Министъра на околната среда и водите Нено Димов и от вицепремиера Валери Симеонов. По настоящия проект в частта „ Норми и режими “ са работили специалисти на зелените НПО-та, тъй че днешната неистина и непознаване даже на размера на туристическата зона буди неразбиране.

2. Лъжа е изказванието, че ще се изсичат вековни гори. Вековните гори в България са предпазени, като тяхното изсичане е неразрешено с редица нормативни актове. Предложените промени на проекта не касаят по никакъв метод тези забрани. Тази неистина също буди неразбиране.

3. Лъжа е изказванието, че „ Юлен “ АД – сдружение, в което акционер е и община Банско - употребява непозволено концесионни площи. Както неведнъж стана ясно на извършената среща при вицепремиера Симеонов и по отношение на резултатите от инспекцията на междуведомствената група, всички градежи и обекти в ски зона „ Банско “ са законни. Законността им е доказана и от съда посредством над 60 правосъдни решения. Неуважението на решения на изпълнителната и законодателна власт, доказани неведнъж от самостоятелната правосъдна власт, още веднъж може да буди единствено неразбиране.

Община Банско приканва държавните институции да реагират и осъдят остро разпространяването на сходни неистини, като ги разтълкуват като поредна офанзива против развиването на зимния туризъм в България, евентуално инспирирана от наши интернационалните съперници.

Успехът на сходни офанзиви заплашва конкурентноспособността на българския туризъм в европейски проект, имайки поради обстоятелството, че България евентуално е единствената европейска страна без нито един построен нов ски въжен превоз за последните 15 години. Що се отнася до Балканския полуостров, всички наши съседи слагат пореден и безапелационен акцент върху развиването на планинския туризъм.

Изразяваме признателност към всички медии, които се въздържаха да разпространят сходни неистини и операции.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР