Във връзка с разпространена информация от Инициатива Зелени закони под

...
Във връзка с разпространена информация от Инициатива Зелени закони под
Коментари Харесай

Агросим не взима, а дава част от имотите си на НАЦИОНАЛЕН ПАРК РИЛА

Във връзка с публикувана „ информация ” от Инициатива „ Зелени закони ” под заглавие„ Как се приватизират елементи от Национален парк Рила - казусът Мальовица “ ние от „ АГРОСИМ “ ЕООД бихме желали да заявим ясно своята позиция, че огромна част от изказванията в материала са погрешни, подвеждащи и целят операция на публичното мнение: Ето някой цитати:


Цитат №1: „ Анализът демонстрира, че освен курортът, само че и елементи от националния парк Рила - по закон изключителна държавна благосъстоятелност, са се озовали в частни ръце “


Цитат №2: „ През 2022 година Регионална инспекция за опазване на околната среда София е съгласувал горскостопански проект, който дефакто приватизира част от националния парк Рила - без проектът да бъде процедиран по реда на Закона за запазване на околната среда посредством процедурата за екологична оценка. “


Цитат №3: „ конституционно нетърпимо е частно сдружение да има част от народен парк Рила “


Цитат №4: „ Как сдружението е придобило тези елементи от Национален парк Рила? “ 


Истината е, че сдружението „ АГРОСИМ “ ЕООД не придобива, приватизира или има елементи от Национален Парк Рила, а отстъпва БЕЗВЪЗМЕЗДНО част от парцелите си на НАЦИОНАЛЕН ПАРК РИЛА! Това се случва през 2022г. по време на акция, проведена от Министерство на Околната Среда и Водите за уточняване, прецизиране и дигитализиране на границите на Национален Парк Рила, освен в частност в землището на с. Говедарци и к.к. Мальовица, а за всички граници на националния парк. При установено противоречие сред Кадастралната карта и кадастралните регистри на Република България и Картата на народен парк Рила, „ АГРОСИМ “ ЕООД отстъпва 5500 кв.м. лична горска територия на Национален Парк Рила - безплатно.

 

Същото вършат и от Изпълнителна Агенция по Горите, които от своя страна отстъпват на Парка горска територия с повърхност от 1500кв.м. Така в зоната към Меча поляна в к.к. Мальовица е предоставена спомагателна повърхност от 7000кв.м. на Национален Парк Рила.

 

Прецизирането и дигитализирането на границите на Национален Парк Рила протича и приключва по времето, когато господин Александър Дунчев е шеф на Изпълнителна Агенция по Горите, а господин Тома Белев е заместител министър на околната среда и водите. При заемането на тези длъжности те са били длъжни и са имали опция да се срещнат от първо лице с всички въпросни документи още в хода на процедурата.

 

Дейностите по прецизиране и дигитализиране на границите са осъществени от лицензирана геодезическа компания, определена по надлежния ред като реализатор от Министерство на околната среда и водите. Внушението, че частно сдружение има част от народен парк Рила е неуместно и не може да бъде потвърдено по никакъв метод от Вашата редакция. Доказателства за осъществените действия по преотстъпване на горски територии от ИАГ и „ АГРОСИМ “ ЕООД могат да бъдат открити в регистъра на Агенцията по картография и кадастър, която е единствената способена институция по установяване на границите на поземлените парцели в Република България и съхранява информация за метода на тяхното трайно прилагане, измененията в границите им и основанието за това. Промяната е отразена в Заповед за изменение на КККР № 18-7837-27.07.2022/27.07.2022 година на НАЧАЛНИК НА СГКК - СОФИЙСКА ОБЛАСТ. Следва да бъде маркирано, че всички обекти на територията на к.к. Мальовица – здания, преместваеми обекти, ски влекове, ски писти, паркинги и други са ситуирани напълно отвън границите на Национален Парк Рила и всички действия, осъществявани от притежателите на поземлените парцели, наемателите на постройките и други се правят отвън границите на Националния Парк. Ето още забавни цитати.

Цитат №5: „ Добре е, че националният представител Васил Тодев (ЗД) към този момент беше попитал министъра на околната среда и водите (МОСВ) и министъра на районното развиване и благоустройството (МРРБ) какво се случва там и двете министерства бяха показали отговори и документи, които можете да прочетете на интернет страницата на Народното събрание “


Цитат №6: „ В същото време, съгласно министъра на околната среда Юлиан Попов, там не се случва нищо притеснително. “

 

Цитат №7: „ Бариери, платени паркинги, разорани поляни и изсечени дървета в долината помрачават насладата от величествените гледки към едноименния връх. “


Цитат №8: „ направил допустима сечта в региона на ски-пистите и паркингите. “


Истината е, че питанията на националният представител Васил Тодев доведоха до инспекции от голям брой институции – Регионална инспекция за опазване на околната среда, РДНСК, Община Самоков, РДГ и други, на територията на к.к. Мальовица, при които не бяха установени нередности. Не са установени нелегално изсечени дървета, нелегално сложени бариери или платени паркинги без основателно събиране на такса за паркиране. Твърденията основават подвеждащо и неверно усещане у читателя. По отношение на горската сеч, изказванието наподобява като допълнение за укрепване на резултата от предходните внушения. В реалност ски пистите и просеките за ски влековете на Мальовица съществуват от 80те години на 20ти век и в интервала оттогава до в този момент в никакъв случай не са били заети от горска растителност. Същото се отнася и до паркингите в региона, които са обособени последователно от 80те до 90те години при последователното одобряване на местността като туристическа дестинация. Ето и още едно погрешно изказване.

Цитат №9: „ През последните години, обаче, някогашната ЦПШ, в която са работили и са се обучавали редица от най-големите български планинари, алпинисти и катерачи, последователно прекратява активност. Понастоящем постройките са отдадени чартърен, школата е станала хотел, а образователните процеси са прекъснати. Алпийските образования се реалокират към хижата в региона. “


ЦПШ (Централна Планинска Школа) Мальовица в действителност е мястото, където от 60те години до края на 20ти век са работили и са се обучавали редица от най-големите български планинари, алпинисти и катерачи. Школата прекратява активност като такава по времето на промяна на комунистическия режим и се трансформира в „ Учебен Център Мальовица “. Това е решение на притежателя на постройката – Български Туристически Съюз (БТС), който след смяна на наименованието и до през днешния ден организира периодически курсове за планински водачи, спасители, алпинисти и катерачи. Доказателства за това могат да бъдат открити на страниците на БТС.

 

„ Алпийските образования “ постоянно са провеждани към хижата в региона, тъй като от там стартира и алпийският терен, нужен за сходни образования. Това е известно на всички, посещавали региона. Алпийско образование няма по какъв начин да бъде осъществено на „ поляна “. Твърденията в публикацията основават отрицателно усещане у читателя за изпъждане или преустановяване на действия, които действително се правят и до през днешния ден в постройка, която е главно ремонтирана и приведена във тип, отговарящ на условията на нашето съвремие за настаняване на туристи. Същото е реализирано с помощта на наемателя на постройката, който в последните години влага в повсеместен ремонт като възвърне музея на алпинизма и поддържа дейна работа с БТС за осъществяване на редица мероприятия.

Всички тези обстоятелства са добре известни на господин Тома Белев и господин Александър Дунчев от „ Зелени закони “. Абсурдно е изказванието, че част от народен парк е допустимо да бъде частна благосъстоятелност! Абсурдно е внушението за ненаказани нередности, противозаконни сечи и градежи! Абсурдни са клеветите, целящи да основат у читателя усещане за „ засенчване на насладата от величествените гледки “. За нас те са целенасочени и търсят образуване на публично мнение, което не дава отговор на истината, целят уронване на престижа на „ Агросим “ ЕООД и други, свързани с к.к. Мальовица, както и уронване престижа и доверието в способените държавни институции.


Според член 39 от Конституцията на Република България: „ Всеки има право да показва мнение и да го популяризира посредством слово - документално или устно, посредством тон, изображение или по различен метод. “ само че и „ Това право не може да се употребява за накърняване на правата и положителното име на другиго.


Най-вероятно ще защитим правата си правосъден път.
Ние от „ Агросим “ ЕООД се ангажираме да създадем всичко по силите си Мальовица и покрайнините да не престават да бъдат знак на българския алпинизъм и място, обвързвано с развиването на планинските спортове в България!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР