Във връзка с разпореждане на и значими язовири, с цел

...
Във връзка с разпореждане на и значими язовири, с цел
Коментари Харесай

Ревизоро следи да не прелеят язовирите

Във връзка с предписание на и значими язовири, за попречване на наводнения от повишение на равнищата в резултат на снеготопене и предстоящи превалявания, Министърът на околната среда и водите Емил Димитров извърши инспекции на сложни и значими язовири , в които се чака огромен приток през пролетното прииждане, както и дебелината на снежната завивка.

За язовир " Искър ", поради, че към 12.04.21 година наличния размер в язовира е 524,905 млн. м3 и водния размер от снежните ресурси във водосбора на язовира 172,6 млн.м3, следва Водноелектрическа централа " Пасарел " да сработва позволените с месечния график водни количества, като употребява и трите хидроагрегата.

Водноелектрическа централа " Кокаляне " да работи в синхрон с Водноелектрическа централа " Пасарел ", като употребява двата хидроагрегата.

Допълнителната приточност да се пропуща по река Искър, в сектора до язовир " Панчарево ". В сектора от язовир " Панчарево " до квартал Курило на регион Нови Искър, освобождаваните водни количества от язовир " Панчарево " да не надвишават 40м3/сек, поради проводимостта на реката, като при възможност за надвишаване на тези количества, да се уведоми навреме дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " към Столична община.
 Има задоволително вода в язовирите за 2021 година, твърди Ревизоро
Има задоволително вода в язовирите за 2021 година, твърди Ревизоро

Обемът им е задоволителен да обезпечи потреблението

За язовир " Бели Искър " - да се поддържа обезпечения свободен размер в язовира, като Водноелектрическа централа " Бели Искър " сработва притока и според от изменението на хидрометеороложките условия да се изключват и включват събирателните деривации и/или водохващания от тях.

За язовир " Калин " и " Карагьол " - да се поддържат обезпечените свободни размери, за вдишване на водния размер от снежните ресурси във водосбора на язовирите.

За язовир " Дяково " да се поддържа размер 30,00млн.м3, като постъпващия приток се употребява за електропроизводство . Да се завиши контрола по проводимостта на река Бистрица, Отовица и Джерман, за гладко прекосяване на пропусканите спомагателни водни количества от деривациите през обитаемоте места, включително Град Дупница.

За язовир " Студена " - поради динамичната хидрометеорологична конюнктура, да се изключат събирателните деривации " Владайски " и " Палакарийски ", като притока към язовира се ограничи до река Струма, за поддържане на свободен размер в язовира. При нужда от освобождение на размер на за ретензия, да се употребяват всички облекчителни уреди на язовирната стена, без водовземна кула, като се има поради проводимостта на реката в сектора след язовира и осъществяваните сега действия в речното корито.

За язовир Белмекен - НЕК ЕАД да упражняват надзор върху притока от събирателни деривации " Марица 1900 ", " Марица 1200 " и Джаферица " и " Грънчар " като вземат поради и наличният воден размер от снежни ресурси за обезпечаване на води за напоителен сезон 2021 година

За язовир " Асеновец " - ВиК Сливен да прекрати използването на водни количества от подземните водоизточници и да употребява водите от язовир " Асеновец ". По данни на ВиК оператора се чака язовир " Асеновец " да стартира преливане до към 4-6 дни. Речното легло след язовирната стена е с обезпечена проводимост и няма заплаха от нездравословно влияние на водите.

За язовир " Христо Смирненски " - Предвид предстоящото интензивно снеготопене съчетано с приток от централна Стара планина и опцията посредством главен изпускател да се освобождават до 2,5 м3/сек, следва експлоатационното сдружение да реализира надзор върху притока от събирателна деривация " Янтра ".
 Намалява водата в язовирите към София
Намалява водата в язовирите към София

Язовирите по морето обаче към този момент са цялостни

Компетентните институции следва подхващат дейности за обезпечаване на проводимост и гладко прекосяване на високите води през град Габрово и другите обитаемоте места.

За язовир " Йовковци " - Към актуалният миг се сработва притока. В случай на увеличение на притока и нужда от осъществяване на висока вълна, следва ВиК оператора да уведоми популацията и способените органи, за не допускане на опасност за популацията.

За язовир " Тополница " Постъпващият приток над избрания размер да се употребява за електропроизводство, като способените органи наблюдават за гладко пропускане през реката на отработените водни количества.

За Язовир " Жребчево " - Към актуалният миг язовира е с размер 326,0 млн.м3, като при постигане на 330 млн.м3 притока ще се употребява за електропроизводство. Обем от 330 млн. ще обезпечи напояването за сезон 2021 година, както и оводняване на река Тунджа, в това число и водите, нужни за запълване на бент. " Овчарица ".

За язовир " Копринка " - След постигане на размер 115,000 млн. м3 Водноелектрическа централа " Копринка " да преработва постъпващия приток, като от модифицираната вода да се подават до 10 м3/сек към Водноелектрическа централа " Стара Загора ", а останалото водно количество да се изпуска в река Тунджа.

За язовирите включени в каскада " Баташки водносилов път ", " Белмекен - Сестримо ", " Доспат - Въча ", " Арда " и язовири " Розов бунар " и " Овчарица ", които към актуалният миг имат задоволително свободни размери, при увеличение на притока следва сдруженията, които реализират техническата употреба на оборудванията, да работят според одобрените спешни проекти.

Припомняме, на 27 ноември 2020 година в Народното събрание екоминистър Димитров разгласи, че ще има през 2021 година

След изявлението му водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че е очаквала след изнесения отчет

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ също излезе на трибуната и. Според него след думите на екоминистъра в зала трябвало да пристигна персонално министър председателят и да подаде оставка пред депутатите.

Часове по-късно след, че водна рецесия нямало да има, а Ревизоро изиска оставката на заместничката си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР