Във връзка с публикация на news.bg от 20 март, в

...
Във връзка с публикация на news.bg от 20 март, в
Коментари Харесай

Законът за защита на личните данни се съгласува в Съвета по Европейски Въпроси

Във връзка с обява на news.bg от 20 март, в която Българска стопанска камара - БСК показват терзанието си, че в законодателната стратегия на Министерския съвет до юни 2018 г . не е включен план за промени в Закона за отбрана на персоналните данни, редакцията на медията получи мнение от Комисия за отбрана на персоналните данни .

Припомняме, писмото на БСК е изпратено до премиера Бойко Борисов, до министъра на правораздаването Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев. Проектът не е оповестен и на портала за осъществяване на публични съвещания, пишат от БСК.

Повод за писмото е идното влизане в действие (от 25 май 2018 г.) на новия европейски правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR ), който директно ще засегне активността на всички държавни и общински структури, публични организации, организации с нестопанска цел. Той ще се отрази и на активността на всички икономически субекти, които в границите на активността си събират, обработват и съхраняват персонални данни .

 От БСК питат по какъв начин ще използван новия правилник за отбрана на персоналните данни
От БСК питат по какъв начин ще използван новия правилник за отбрана на персоналните данни

GDPR влиза в действие от 25 май. До юни не се възнамеряват промени в Закона за персоналните данни

Публикуваме без редакторска интервенция, писмо на Комисия за защите на персоналните данни с ръководител Веселин Целков:

Във връзка с обява в електронната медия news.bg от 21.03.2018 година във връзка писмо от Българска Стопанска Камара до министър-председателя на Република България господин Б. Борисов, министъра на правораздаването госпожа Ц. Цачева и министъра на вътрешните работи господин В. Радев, с което се показват терзания по отношение на неналичието на информация за смяна в Закона за отбрана на персоналните данни с оглед използването на Общия правилник за отбрана на персоналните данни от 25 май 2018 година, бихме желали да Ви осведомяваме за следното:

Подготвен е план на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбрана на персоналните данни (ЗИДЗЗЛД), който да уреди аспекти от новата европейска правна рамка, които е възможно да бъдат регламентирани на национално равнище. Проектът също по този начин има за цел да транспонира нормите на Директивата за култивиране на персонални данни в бранша полиция и правораздаване. Законопроектът е включен в Плана за деяние за 2018 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейския съюз, признат с Решение на Министерския съвет № 43 от 31 януари 2018 година като правна мярка под номер 167. Проектът на ЗИДЗЗЛД сега е в съгласувателна процедура в границите на работните групи към Съвета по Европейски Въпроси, която се организира от Министерството на вътрешните работи и следва стартирането на социална консултация. В листата на разпознатите заинтригувани страни, до които законопроектът ще бъде изпратен за мнение и мнения в осъществяване на член 26, алинея 2 от Закона за нормативните актове, е планувана и Българската Стопанска Камара.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР