Във връзка с промените в размера на осигурителните вноски, ИА

...
Във връзка с промените в размера на осигурителните вноски, ИА
Коментари Харесай

15 000 повече са използваните еднодневни договори през миналата година

Във връзка с измененията в размера на осигурителните вноски, ИА ГИТ осведоми, че е обновен калкулаторът на системата за онлайн регистрация на образците на трудови контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Тази функционалност на системата разрешава след въвеждане на броя мостри на така наречен еднодневни трудови контракти, които земеделският собственик желае да резервира, да се пресметна размерът на осигурителните вноски, които би трябвало да бъдат заплатени предплатено. Благодарение на калкулатора е допустимо, след въвеждане на избраната за деня отплата, системата да пресметна и непосредствено да генерира в разписката (неразделна част от договора) размера на осигурителните вноски и налога, които би трябвало да бъдат удържани за сметка на лицето, както и чистата сума, която то би трябвало да получи като заплащане.
Системата за онлайн регистрация на образците на еднодневни контракти е създадена по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “, финансиран по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейски структурни фондове. Тя дава опция еднодневни контракти да се записват онлайн когато и да е, даже в извънработното за администрацията. Създадени са и функционалности, които облекчават администрирането на процеса по подписване на еднодневни трудови контракти. Освен калкулаторът, друго облекчение за потребителите е опцията в контракта да се генерират непосредствено данните на служащ, който един път към този момент е наеман от съответния аграрни собственик. Резервираните през 2017 година образците на еднодневни трудови контракти не могат да бъдат употребявани през 2018 година
Въведената през февруари 2017 година система за онлайн регистрация на еднодневните трудови контракти беше избрана от аграрни стопани като облекчение на процеса по администрирането им. През годината са регистрирани 205 000 бр. мостри на контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, което е с към 5000 броя повече по отношение на 2016 година Реално употребяваните контракти обаче са с 15 000 бр. повече – 200 000 бр. по отношение на 184 400 бр., защото през 2017 година са върнати към 4800 бр., до момента в който през 2016 година те са били 14 700 бр. Отчетено е повишаване на броя земеделските стопани, записали мостри на еднодневни трудови контракти - до 2004 бр. от 1873 бр. през 2016 година Увеличението на броя на земеделските стопани, както и осъщественият растеж на употребяваните контракти, се дължат съвсем напълно на производители, които обработват по-малко площи – под 100 хектара. Това от една страна е индикация за изсветляване на работната мощ в растениевъдството, а от друга – за това, че те са по-достъпни с помощта на облекчения развой на администрирането им.
Най-много мостри на еднодневни трудови контракти са предоставени от дирекциите „ Инспекция по труда “ Стара Загора – 34 500 бр., Хасково – 22 750 бр. и Пловдив – 22 500 бр. По отношение на културите, най-вече мостри са заверени от аграрни стопани, отглеждащи лозя - 50 700 бр., череши - 30 500 бр., и маслодайна роза – 27 580 бр.
Икономическа активност „ Растениевъдство, отглеждане на животни и лов; спомагателни действия “, с акцент растениевъдството, остават приоритет в контролната активност на ИА ГИТ и през 2018 година Дейността крие опасности както по повод сигурността на труда, по този начин и по пораждане и осъществяване на трудовите правни отношения.
През 2017 година в бранша са осъществени 5030 бр. инспекции при 3910 бр. през 2016 година Установени през м.г. са 16 110 нарушавания. От тях 6060 бр. са свързани с трудовите правни отношения, а 10 020 бр. - с сигурността на труда. За отстраняването на всяко от тях са предприемани насилствени административни ограничения, най-често наложително за осъществяване наставление. В 544 случая е търсена административнонаказателна отговорност, като 26 бр. от актовете са за неизпълнени наставления. Актовете, свързани с нарушавания на наредбите по отношение на трудовите правни отношения са 408 бр., а за неизпълнени отговорности за обезпечаване на сигурност и здраве при работа – 129 бр.
Установени са 204 случая на работа без трудов контракт. За съпоставяне през 2016 година броят им е бил 242 при доста по-малко осъществени инспекции, което е индикация за позитивния резултат от контролната активност, обвързван с изсветляване на работната мощ в бранша.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР