Във връзка с приемането на еврото в България, Народното събрание

...
Във връзка с приемането на еврото в България, Народното събрание
Коментари Харесай

НС реши: Кабинетът да ускори процеса по приемането на еврото

Във връзка с приемането на еврото в България, Народното събрание реши Министерския съвет, в съгласуваност с Българска народна банка, да форсира консултациите и договарянията с европейските институции, държавите-членки, чиято парична единица е еврото и страните, участващи в Механизма за обменните курсове. Това стана ясно, откакто депутатите гласоподаваха план на решение по отношение на приемането на еврото у нас. Народните представители гласоподаваха със 157 гласа " За ", " срещу " 28, " въздържали се " 23.

Малко преди този момент законотворците отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия да се даде мандат за приемането на еврото, само че без дата.
 Нинова не желае
Нинова не желае " незавършил докторант " като Пеканов да чете отчет от Конгрес на Българска социалистическа партия

Служебният кабинет на президента Радев от дълго време се меси в партийни каузи, по думите й

В плана на решение се планува още Министерският съвет, в съгласуваност с Българска народна банка и другите виновни институции, да форсира процеса на техническа подготовка за приемане на еврото според Националния проект за въвеждане на еврото, признат от Министерския съвет на 27 май 2022 година

Република България приема еврото при опазване на формалния валутен курс на лв. към еврото, еднакъв на централния курс от 1,95583 лева за 1 евро. , се показва още в плана на решение.
 В Българска народна банка няма необърнат камък за Еврозоната, въпросът е политически
В Българска народна банка няма необърнат камък за Еврозоната, въпросът е политически

Със длъжностен кабинет няма да стане

" Възраждане " изиска плана на решение да бъде отстранен от дневния ред на законодателния орган " , само че настояването им не бе почетено. Това решение е неприемливо и законосъобразно, отсече Костадин Костадинов . Ако въпреки всичко решението бъде признато " Възраждане " ще се извърнат към Конституционния съд.

" Има опция, не бързаме за на никое място и самата Българска народна банка призна, че се закъснява и нямаме подготвеност за влизане в Еврозоната ", уточни Костадинов.
 Пеканов: Да не се отхвърляме от Еврозоната на финалната права
Пеканов: Да не се отхвърляме от Еврозоната на финалната права

Европартньорите ни ни питат за какво не желаеме

Българска социалистическа партия ще гласоподават за плана на решение " въздържали се ". Няма относителен разбор на Българска народна банка и държавните управления, а взимането на политически решения без стопански разбори на държавните и финансови институции, да взимаме фантасмагории е доста рисково, предизвести Румен Гечев .

Според него няма гаранция Народното събрание да задължи Съвета на Европа и ЕЦБ да ни одобряват в Еврозоната по този курс, който страната желае. Влизането в Еврозоната по политически съображения, е извънредно рисково, посочи Гечев.

Александър Иванов от ГЕРБ добави, че даже да ни одобряват в Еврозоната, няма да влезем, с изключение на при закрепения курс, който България е показала. Ние ще откажем общителната покана, в случай че получим друг от нашия валутен курс, акцентира Иванов. Същата позиция изрази и ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.
 Политическа партия: Това, което може да счупи бюджета, са грипените
Политическа партия: Това, което може да счупи бюджета, са грипените

Тъмен сюжет по какъв начин се оправя българската стопанска система, вижда Искрен Митев

Асен Василев от Политическа партия отбрани позицията на партията си за приемането на еврото. Той съобщи, че еврото е постоянна валута, до момента в който левът не е постоянна лавута, тъй като единствено български вложители дават заеми в лв., а всички задгранични - в евро. Руската рубла също не била постоянна валута, по думите му. България за финален път е имала постоянна валута и е можела да взима и да дава заеми след Първата Световна война и преди края на Втората международна война, уточни някогашният финансов министър. Малко по-късно целият златен запас на България е изпратен в Москва и това е моментът, в който левът визия да бъде мощна валута, тъй като няма поръчителство, безапелационен бе Василев.

Ако това не се случи при закрепения курс нито държавното управление, нито Българска народна банка могат да го одобряват. Ако ние сме в Народното събрание, няма да приемем нищо друго с изключение на закрепеният курс, акцентира Асен Василев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР