Във връзка с предварителния доклад за еврото, разпространен от БНБ,

...
Във връзка с предварителния доклад за еврото, разпространен от БНБ,
Коментари Харесай

Кадиев за доклада на БНБ за еврото: Това е огромен гаф


Във връзка с предварителния отчет за еврото, публикуван от Българска народна банка, с който „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия оповестиха през вчерашния ден, че разполагат, а Българска народна банка отхвърлиха да е излязъл от тях, икономистът Георги Кадиев съобщи в предаването „ Лице в лице “, че това е голям гаф.

„ Тези хора са виновни за опазването на нашите пари. Те не са някакви депутати в Народното събрание, които могат да приказват каквото си желаят. Дори това, че са го дали, а в този момент настояват, че не са го дали. Дори това е гаф. Не можеш да лъжеш. Отделно, че нямаш право да го даваш на една парламентарна група и то на тази, която е най-вече срещу еврото, преди да го дадеш на другите парламентарни групи, с цел да могат те да вадят извадки от текста и да го употребяват както и ме комфортно “, сподели Георги Кадиев.

Той посочи, че не е последовател на еврото сега, само че е последовател да влезе, когато сме подготвени.

„ Но не желая някой да получава преимуществото да получава информация преди всички останали и да си прави трибунки, конференции и да излага неговата версия без ние, всички останали, да знаем защо става въпрос “, добави някогашният зам.-министър на финансите.

В коментар на бюджета, той съобщи:

„ Министерството на финансите приготви три разновидността на бюджет. Първият вид беше, в случай че всички политики, които към този момент са признати в закони, са инкорпорирани, примерно на 1 юли да се вдигнат пенсиите по така наречен швейцарско предписание, растеж на инфлация, растеж на застрахователен приход. Трябваше на 1 юли следващата година да се вдигнат с 10% почти, в случай че инфлацията седи в рамките, в които чакаме “.

По думите му първият вид е щял да стигне на бюджетен недостиг 6,6% и нужда от 15 милиарда дълг.

„ Те се уплашиха от това нещо. Направиха втори вид, при който направиха някаква политика. Пенсиите няма да ги вдигнем с 10%,ще ги вдигнем с 5%, слязоха на бюджетен недостиг 3% в този вид. Уплашиха се и от това нещо, тъй като незабавно ще стане някой и ще каже – кои сте вие, че да не са с 10%, а да са с 5%, заради което направиха най-лесното. Оставяме бюджета от тази година – оправяйте се. И в този момент Народното събрание ще би трябвало да се оправя “, сподели още Кадиев.

„ Това, което служебната министърка направи е конят, който буйства, тя се опита да му дръпне малко юздите, с концепцията леко да го успокои, тъй като конят буйства доста и ще си хвърли ездача доста неприятно да падне, засилил се е и ще скочи в реката. Това е една метафора на това, което се случва в България “, съобщи Кузман Илиев.

Той добави, че всяка година от тук насетне си прибавяме 15 милиарда дълг, и го удвояваме.

„ Вече пазарите ни санкционират все едно сме бананова република, такива са ни разноските за финансирането. И знаете ли какво вършим – застрашаваме борда, тъй като ние доста приказваме за еврото, обаче, когато задлъжняваш толкоз доста ти застрашаваш борда. Когато имаш огромни разноски и доста огромни отговорности, в един миг на някой може политически да му хрумне, че очевидно не могат да се заплащат и би трябвало да отвързваме котвата. Това не се прави -Всичко бордове са падали поради огромни отговорности и политическо решение “, означи Илиев.

Ние би трябвало да сме рационални, доста по-консервативни в някакъв смисъл, добави той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР