Във връзка с предстоящия избор на нов председател на Сметната

...
Във връзка с предстоящия избор на нов председател на Сметната
Коментари Харесай

Сметната палата спешно приключва проверки, готви се за нов председател

Във връзка с идния избор на нов ръководител на Сметната палата, от институцията направиха доклад за свършената работа за последните към пет месеца от 25 януари до 6 юли
2023 г. 

 

Установено е, че към края на януари 2023 година са налице голям брой одитни задания, включени в годишните стратегии за одитната активност на Сметната палата от интервала за 2016–2021 година, които се намират на друг стадий, само че по тях към момента няма връчени или признати одитни отчети. 

 

След изработен разбор са подхванати дейности за привършване на забавените одити в няколко направления. Прекратени са 16 броя одитни задания, за които е преценено, че забавянето на резултатите от тях е толкоз значително, че съдържащата се в тях информация е изгубила полезността си за потребителите заради изменена правна уредба и раздалеченост във времето на одитирания интервал.

 

Осигурена е спомагателна методологична и правна помощ за привършване на останалите одити, в следствие от което са признати 21 одитни отчета, а при други 11 броя е стартирана процедура по връчване на план на одитен отчет на ръководителите на одитираните организации за завършване на одита.

 

Наред с това, в границите на 23 извършени съвещания, Сметната палата е приела общо 118 одитни отчета.

 

Какво свърши Сметната палата за пет месеца

 

Организиран и сполучливо извършен изпит за инспектори, какъвто не е юридически през последното десетилетие,  но е доста значим за кариерното развиване на стажант-одиторите. Оповестяване на отчети и елементи от тях, които са били изпращани на прокуратурата, заради което не са били оповестени, въпреки че за тях е идвала противоположна информация за предходни интервали. Приемане на 21 забавени през годините отчети за осъществени одити на министерства, ведомства и общини.  Това е част от активността на Сметната палата в интервала от 20 януари 2023 година, когато Народното събрание освободи ръководителя Цветан Цветков, до 06 юли 2023 г. 

На 06.07. 2023 година управлението на Сметната палата одобри решение за обявяване на информация за напредъка в активността на институцията в интервала 25.01.2023-06.07.2023 година Писмо с доклада за свършената работа е изпратено и до ръководителя на 49-то Народно заседание Росен Желязков.

 

Информацията се отнася за подхванатите от Сметната палата дейности за превъзмогване на открити недостатъци и за прогрес в работата, който бе реализиран вследствие на нов жанр на ръководство в екип и нова, по-ефективна организация на професионалните запаси.  

Благодарение на професионализма  и екипната работа на администрация, инспектори, началници на отдели, шефове, заместник-председател и членове на управлението, наред с дейните дейности за превъзмогване на значителните забавяния при част от одитите, в границите на 23 извършени съвещания Сметната палата одобри общо 118 одитни отчета, резултатите от които към този момент са оповестени.

 

Ръководството взе решение за преустановяване на 16 броя одитни задания, които поради забавянето са изгубили своята новост заради изменена правна уредба и раздалеченост във времето на одитирания интервал  между 4 и 8 година Става въпрос за одити, включени в програмата на Сметната палата за интервала 2016-2021 година  

 

В същото време е обезпечена спомагателна методологична и правна помощ за привършване на останалите забавени одити, по които констатациите, изводите и рекомендациите остават настоящи по отношение на правната уредба към сегашния миг. В резултат са признати 21 одитни отчета, а при други 11 бр. е стартирана процедура по връчване на план на одитен отчет на ръководителите на одитираните организации за завършване на одитите.

 

Сред най-важните действия през посочения 5-месечен интервал са направените стъпки за превъзмогването на слабостите в административния потенциал на Сметната палата. В интервала 2016-2022 е регистрирано доста текучество на инспектори, като главната причина са ниските хонорари. Затова са подхванати дейности  за обезпечаване на повече средства за хонорари на личния състав в Сметната палата. 

Напредъкът в активността на Сметната палата е налице макар офанзивите, на които бе подложена институцията през последните пет месеца. Положителните резултати се дължат най-много на професионализма и напъните на одитния и административния състав на Сметната палата. Без работата в екип на всички чиновници, те не биха били вероятни.    

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАПРЕДЪКА В ДЕЙНОСТТА НА СМЕТНАТА ПАЛАТА В ПЕРИОДА 25.01.2023 година ДО 06.07.2023 г. 

Във връзка с обнародването и влизането в действие на решението на Конституционния съд и идния избор на нов ръководител на Сметната палата, актуалната информация има за цел да показа съществени аспекти от активността на Сметната палата, по които е реализиран прогрес през миналия интервал от 25.01.2023 година до 06.07.2023 година  

Създаване на организация за привършване на забавени одитни доклади 

Установено е, че към края на януари 2023 година са налице голям брой одитни задания, включени в годишните стратегии за одитната активност на Сметната палата от интервала за 2016 – 2021 година, които се намират на друг стадий, само че по тях към момента няма връчени или признати одитни отчети. 

 

След изработен разбор са подхванати дейности за привършване на забавените одити в няколко направления: 

 

- преустановяване на 16 бр. одитни задания, за които е преценено, че забавянето на резултатите от тях е толкоз значително, че съдържащата се в тях информация е изгубила полезността си за потребителите заради изменена правна уредба и раздалеченост във времето на одитирания период;


- обезпечаване на спомагателна методологична и правна помощ за привършване на останалите одити, в следствие от което са признати 21 одитни отчета, а при други 11 бр. е стартирана процедура по връчване на план на одитен отчет на ръководителите на одитираните организации за завършване на одита.

 

Наред с дейните дейности за превъзмогване на значителните забавяния при част от одитите, в границите на 23 извършени съвещания, Сметната палата е приела общо 118 одитни отчета, резултатите от които към този момент са оповестени.

 

Оповестяване на констатациите от одитни отчети, които са били изпратени на Прокуратурата на Република България и за които наказателните производства са завършили

В рамките на интервала, Сметната палата за пръв път оповести одитни отчети и елементи от тях, които през годините са били изпращани на органите на прокуратурата за инспекция по отношение на съществуване на данни за закононарушения, заради което съответните им елементи не са били оповестени, без значение че информация от Прокуратурата на Република България е постъпвала в Сметната палата и в предишни интервали.

 

В резултат от осъществен обзор и разбор, на 26.06.2023 година на интернет страницата на Сметната палата са оповестени констатации за одитни отчети, за които е налице съответно известяван от страна на основния прокурор за издадени постановления с отвод от формиране на наказателно произвеждане или за преустановяване на производството.

С подхванатите дейности е дадена изискващата се от закона гласност на одитните отчети в тяхната целокупност и е сложено начало на процедура за регулярно обявяване.

 

Провеждане на изпит за инспектори в Сметната палата 

След близо 10-годишно спиране, на 27.04.2023 година още веднъж беше извършен изпит за инспектори в Сметната палата. По този метод беше дадена опция на многочислените стажант-одитори да изпълнят едно от законовите условия за заемане на одиторска служба в Сметната палата. 

 

Резултатите от изпита дадоха късмет за кариерно развиване на 25 стажант-одитори, което в бъдеще се чака да подкрепи одитната активност на Сметната палата, защото одиторската позиция им дава право за пълноценно присъединяване в одитите.

 

Финансово застраховане на дейността 

 

През последните 10 години е налице значително закъснение в размера на възнагражденията на инспекторите и чиновниците по отношение на изпълнителната власт и администрацията като цяло. Тази наклонност се отразява извънредно отрицателно върху опциите за привличане и задържане на способени и стимулирани фрагменти. 

 

В интервала са подхванати дейности за обезпечаване на повече средства за хонорари на личния състав в Сметната палата, в следствие от което се чака в бюджета за 2023 година да се обезпечи 30 % нарастване. 

Наред с съответните сфери, в които е налице значителен прогрес в активността на Сметната палата, в интервала от 25.01.2023 година до 06.07.2023 година продължи да се реализира интензивно одитната активност, както и уговорките по линия на интернационалното съдействие. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР