Във връзка с появилата се информация в медиите ви информираме,

...
Във връзка с появилата се информация в медиите ви информираме,
Коментари Харесай

МОСВ не водят преговори с Италия за внос на боклук от Рим

Във връзка с появилата се информация в медиите ви осведомяваме, че нито държавното управление на Република България, нито Министерството на околната среда и водите водят договаряния с Италия за приемане на отпадъците, формирани в град Рим или други италиански градове.

За разрешаване на импорт на боклуци в България прецизно се съблюдават наредбите на Регламент (ЕО) №1013/2006 по отношение на транспорти на боклуци. С оглед да се насърчи енергийното оползотворяване на RDF, формиран в България, и да се предотврати несъразмерен импорт, Законът за ръководство на отпадъците вкарва ограничаване за импорт в България на боклуци, предопределени за изгаряне и взаимно изгаряне в количества за съответната календарна година, надвишаващи сумарно половината от годишния потенциал на инсталацията, избран в разрешението или комплексното позволение. България е единствената страна в Европейски Съюз, която е въвела това ограничаване за импорт.

Отпадъците, представени в изявленията, са обект на наложителна процедура предварителна писмена нотификация и могат да бъдат внасяни само за оползотворяване. Забранени са транспортите на боклуци за Република България, предопределени за неутрализиране и депониране. За издаване на предварителна писмена нотификация и единодушие, заявителят (нотификаторът) подава набор от документи според Регламент (EО) №1013/2006, като все още в Министерство на околната среда и водите няма постъпили заявки за импорт на боклуци с генезис град Рим. Внос на боклуци в Република България може да се прави единствено от юридически лица, оператори на уреди за оползотворяване на отпадъците, притежаващи позволение, издадено по реда на Закона за ръководство на отпадъците, или сложно позволение, издадено по реда на Закона за запазване на околната среда.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР