Във връзка с поредното отлагане на възможността за отговор в

...
Във връзка с поредното отлагане на възможността за отговор в
Коментари Харесай

Тагарев отговори на парламентарен въпрос от Румен Гечев

Във връзка с следващото отсрочване на опцията за отговор в рамките на  парламентарен надзор и за да се избегнат всевъзможни по-нататъшни спекулации в общественото пространство за хипотетичен спор на ползи, министърът на защитата дава отговор на парламентарния въпрос, импортиран на 18.09.2023 година, от народния представител Румен Гечев:

Уважаеми господин Гечев,

Сигурен съм, че знаете отговора на първия от заложените два въпроса и той е негативен. При позитивен отговор щяхте да сезирате съответните институции, а не да вършиме политически внушения, ангажирайки освен това цялото Народно заседание.

Но съответно:

Д-р Стоян Аврамов, шеф на компания „ Телесис “ ООД, част от консорциум „ Български безпилотни летателни системи “, е съучастник в дребна компания, ръководена от брачната половинка ми, въпреки и с най-малък дял, и в действителност да не взе участие в нейното ръководство от най-малко 20 години.

По-важното е, че аз, брачната половинка ми или съответната компания нямаме никакъв интерес или принос към активността на компания Телесис.

Познавам доктор Аврамов от дълго време – той е извънреден специалист в няколко инженерни области. Преди към 15 години основава дрон с реактивен мотор, и съответни системи за навигация, ръководство, реалистична реплика на цели за ракети с топлинно и с радиолокационно ориентиране, регистрация на данни, връзка в действително време, справедлив надзор и следполетен разбор на данни. Бих се гордял, в случай че имах принос към тези разработки, само че нямам.

„ Телесис “ има сполучливо изпълнени:

Четиригодишен контракт с МО от 2011 година (рамково съглашение № УД 03-30/16.08.2011 г.) за „ Доставка на радиоуправляеми цели РУМ-Р-01 “

Четиригодишен контракт от 2017 година (№ УД 12-35/29.06.2017 г.) за „ Създаване на мишенна конюнктура за осъществяване на тренировки и стрелби с екипажи от ИА и планове от ЗРВ

Аналогични контракти с три страни – съдружници в НАТО или сътрудници.

Процедурата, за която питате, е стартирала с пазарно изследване през 2019 година и социална поръчка от 2020 година, възобновена през септември 2021 година Заявленията за присъединяване са подадени през ноември 2021 година, а предложения – на 08.03.2022 година След обжалване в Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, комисията в МО е завършила своята работа на 19.04.2023 година с отчет, одобрен от министъра на защитата. На 03 май 2023 година, т.е. повече от месец преди да стана министър на защитата, е оповестено решение № D23268887, с което за реализатор е несъмнено Обединение „ Български безпилотни летателни системи “.

Цитирайки високия % инфлация за времето на процедурата и значително увеличените цени на съществени артикули и материали, формиращи цената на контракта, на 18.07.2023 година другият сътрудник в обединяването изпраща предложение за индексиране на цената за доставка на безпилотните летателни апарати. Искането не е задоволено.

С писмо (рег. № 21-46-19) от 27.07.2023 година, отрасловият заместник-министър на защитата осведоми обединяването, че предлагането за индексация е недопустимо.

В умозаключение, декларирам изрично, че не съм в спор на ползи, а изпълнителят по контракта е изискал индексиране на цената за доставка, само че настояването му не е задоволено.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР