Във връзка с политически изявления от представители на политически партии

...
Във връзка с политически изявления от представители на политически партии
Коментари Харесай

Прокуратурата: Нужен е експертен, а не политически дебат за правна реформа

Във връзка с политически изказвания от представители на политически партии и управления на парламентарни групи, направени през последните дни по адрес на правосъдната власт, управлението на Прокуратурата на Република България смята, че преобладаващата част от тях нарушават базисни европейски полезности като върховенството на правото и разделянето на управляващите, което е сериозен мотив за терзание за спазването на съществени демократични правила, се споделя в позиция на на управлението на Прокуратурата на Република България.

" Атаки, още повече непочиващи на обстоятелства и на законите в Република България, ориентирани против правосъдната власт, намираме за изцяло неприемливи в едно модерно общество, част от Европейския съюз. Системното уронване на престижа на правосъдната власт с предизборни и тясно партийни цели води единствено и само до институционален и държавен разпад. Последиците от тези дългогодишни дейности на разнообразни български политици и политически партии, имат за резултат това, което виждат хората – растеж на престъпността, отразяваща се на всички български жители ", декларират от Прокуратура на Република България.

" Прокуратурата на Република България поддържа осъществяване на действителна правна промяна, изразяваща се в законодателни промени, които да са в полза на българския народ, а не преследващи само преходен политически интерес, друг от този на българските жители. 

Напомняме, че нашите европейски сътрудници от години упорстват за провеждането на промени, които да отстранен тежкия педантизъм в наказателния развой, който може би е с най-високия стандарт за доказване на незаконна активност в целия Европейски съюз. Същото бе изложено в относителен разбор, съдържащ проучвания и в други страни членки на Европейския съюз, показан от основния прокурор на Република България още в 44-ото Народно заседание ", безапелационни са от прокуратурата.

" Следва да напомним, че преди повече от две години Прокуратурата на Република България показа на вниманието на народните представители експертни оферти за промени в Наказателния кодекс, свързани с опцията за лишаване на моторните транспортни средства на използвали алкохол и наркотични субстанции водачи, както и с квалифицирането като съзнателно действие на дейности, причиняващи гибел по пътищата от такива лица.

Налице са оферти на прокуратурата, отнасящи се до смяна на законодателната уредба за закононарушения, осъществени по хомофобски подбуди, както и по отношение на други действия, имащи дискриминационен темперамент ", се споделя още в известието.

" В продължение на години Прокуратурата на Република България насочва апели за законодателна преоценка на разнообразни незаконни сформира, като да вземем за пример декриминализирането на така наречен „ провокация към рушвет “, което би спомогнало за действителното и сполучливо противопоставяне на корупцията ", написа в позицията.

" Това са единствено дребна част от множеството действителни провокации, свързани с гарантиране сигурността на всеки български жител, които отдавна чакат своето решение от българския законодател. В този смисъл Прокуратурата на Република България приветства всяка една законодателна самодейност на народните представители, в това число и такива, свързани с реализирането на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници при вероятно осъществено закононарушение. Константното мнение на управлението на прокуратурата е, че същото следва да се реализира при съблюдаване на Конституцията и европейските стандарти за господство на правото. Създаването на изключително законодателство и процедури изрично опонира на същите ", допълват от държавното обвиняване.

" Както неведнъж е демонстрирало, управлението на Прокуратурата на Република България има подготвеност да взе участие в спор за правосъдна промяна, която да способства за гарантиране на сигурността и правата на хората. Защитата на българските жители от незаконни похищения е единствената цел на институцията, част от която сме, а единствен зложелател на българските прокурори и следователи е престъпността и причинителите на незаконни действия ", се споделя още в текста.

" Настояваме при разглеждането и приемането на законови промени, с изключение на с Конституцията, същите да се преценяват с към този момент откритата процедура на законодателния развой, както и да се вземат под внимание мненията на представители на академичната общественост и практикуващите адвокати с оглед последствията, които измененията биха имали върху цялостния развой на действие на правосъдната власт. Готови сме и чакаме провеждането на експертен, а не на политически, спор за правна промяна.

Считаме, че в предизборна обстановка, с оглед трайната политическа и даже конституционна рецесия – изтеклите мандати на ИВСС, Висш съдебен съвет и голям брой регулаторни органи, както и непопълнена парламентарна квота на Висш съдебен съвет, основават риск от дестабилизация и на правосъдната власт, което не би било в полза на българските жители, а единствено в интерес на престъпността ", безапелационни са от Прокуратура на Република България.

" Ръководството на Прокуратурата на Република България няма терзания от въвеждането на механизма за реализирането на наказателна отговорност, което е изцяло допустимо и все още, съгласно Конституцията и законите. В същото време показваме опасения, че с изключителното законодателство ще бъдат нарушени правилата на върховенството на закона и правовата страна. Притеснителни са опитите за подмяна на правилото на правомерност с правилото на политическа целенасоченост, присъщ за антидемократични режими, каквито виждаме покрай нас. Фактът, че разнообразни политически партии насочат неприемливи офанзиви против правосъдната власт, демонстрира, че институциите в самостоятелната правосъдна система, и в частност българската прокуратура, извършват своите отговорности, които са в полза на жителите ", добавя прокуратурата.

" С оглед на това за следващ път призоваваме всички виновни представители на българските политически партии да съблюдават демократичните правила и разделянето на управляващите, като противното би довело до задълбочаване на съществуващите задоволително съществени проблеми, пред които е изправена страната. Категорични сме, че под „ правосъдна промяна “ не може да се схваща единствено и само приемането на изключително законодателство за реализирането на политическо вмешателство в независимостта на правосъдната власт и промяна на няколко ръководители на институции в нея.

Ръководството на Прокуратурата на Република България ще продължи да се опълчва на всеки опит за политическото преодоляване на институцията и нарушение на нейната самостоятелност. Това е от голяма важност на първо място, не за самите прокурори и следователи, а за българските жители, които ще бъдат наранени от следващия политически опит.

На този декор българските прокурори и следователи ще не престават интензивно, при съблюдаване на законовите пълномощия, да противодействат на другите форми на престъпност и да вземат решение проблемите на хората. В тези си старания и осъществяване на своите отговорности Прокуратурата на Република България разчита на поддръжката и на останалите правоохранителни институции и цялата страна, част от която са и българските народни представители ", приключва позицията на Прокуратурата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР