Във връзка с планирането на държавния план - прием на

...
Във връзка с планирането на държавния план - прием на
Коментари Харесай

Обсъдиха сътрудничеството между професионалните общински училища и бизнеса

Във връзка с планирането на държавния проект - банкет на възпитаници след приключен седми клас за образователната 2022/2023 година в ПГИ „ Д-р Иван Богоров “ и ПГГСД „ Николай Хайтов “ бяха извършени работни срещи, на които участваха представители на дирекция „ Образование и юношески действия “, на  бизнеса, университетите, както и на  публичните препоръки към учебните заведения.

Акценти в полемиката бяха предложенията на педагогическите препоръки за въвеждане на нови специалности, както и някои проблеми, с които управленията на учебните заведения се срещат при сформирането на нужни за бизнеса специалности, които не са доста мечтани от учениците и родителите. По време на срещите стана ясно, че нова специалност „ Програмист на изкуствен интелект “, компетентност „ Програмиране на изкуствен интелект “, оферират от ПГИ „ Д-р Иван Богоров “.

Лилия Христова, шеф на дирекция „ Образование и юношески действия “, акцентира, че общината приветства съдействие сред професионалните гимназии и бизнеса, защото на пазара на труда има дефицит на готови механически фрагменти за междинен управителен състав и квалифицирани служащи, които да дават отговор на потребностите на бизнеса във Варна. Като ръководител на Постоянната комисия по обучение в Националното съдружие на общините в Република България тя показа обсъждани възможности  за превъзмогване на несъответствието и поддръжка на професионалните гимназии.

Участниците в срещите насочиха вниманието върху нуждата от сливане на напъните за повишение интензивността на институциите за ранно кариерно насочване на учениците още от пети, шести клас посредством разнообразни клубни форми и планове. Важна задача би трябвало да бъде потреблението на атрактивна реклама на специалностите за ангажиране и насочване на младежите, стимулиране на визити на възпитаници от главните учебни заведения в индустриалните бази и заводи, компании и други Приоритетно би трябвало да се работи за превес на професионалното обучение с чуждоезиково образование, за смяна в листата на специалностите, тъй че да дават отговор на актуалното произвеждане. Подчертана бе и нуждата от смяна на образователните проекти и стратегии, съответни на производствата.

Акцент бе подложен и върху нуждата от смяната на настройките на родителите, които са значим фактор при взимане на решенията за децата след главно обучение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР