Във връзка с откриването на сезона за групов лов на

...
Във връзка с откриването на сезона за групов лов на
Коментари Харесай

БАБХ напомня на ловците да предават проби за изследване за АЧС и трихинелоза от отстреляните диви свине

Във връзка с откриването на сезона за колективен лов на дива свиня в неделя, 01.10.2023 година, Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) припомня, че е наложително предаването на проби за проучване за болесттите Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза.

Вирусът на АЧС не визира здравето на хората, само че проучването е належащо за следене за зародили нови огнища на заболяването, както и за задачите на разбора и набелязване на ограничения за битка с нея.

Агенцията припомня, че проучването за трихинелоза е от изключителна значимост за свеждане до най-малко на риска от заразяване на хората при консумация на месо, добито от отстреляни диви прасета. Изследването се прави в упълномощени лаборатории включително и в лабораториите на БАБХ.

При констатиране на позитивен резултат за трихинелоза, лабораторията неотложно осведоми шефа на Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ), формалния ветеринарен доктор на общината, където е отстреляно дивото прасе и контактното лице от ловната дружинка, за предприемане на нужните ограничения за неутрализиране на месото. Положителната проба се изпраща в Националната Референтна лаборатория за диагностика на трихинелозата към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Месото от позитивното диво прасе се наблюдава, събира и изпраща за неутрализиране.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР