Във връзка с очакваното поскъпване на тока това лято, проф.

...
Във връзка с очакваното поскъпване на тока това лято, проф.
Коментари Харесай

Рестрикциите на КЕВР водят до по-голям скок в цените на тока, смята проф. Тасев,

Във връзка с предстоящото повишаване на тока това лято , проф. Атанас Тасев разяснява пред Българска национална телевизия, че КЕВР има специфичен сметкоплан, в който тъкмо са избрани кои разноски могат да бъдат приети в ценовото контролиране.

" Последните години регулаторът се държи много рестриктивно по понятни аргументи . Като в забележителна част от нужните вложения действително не се одобряват. Това не е напълно позитивно, тъй като след време системата за принос може да деградира и тогава ще се наложи по-голям скок ", изясни професор Тасев.

Увеличение на цената на тока за бита ще се усили с към 1,89% , а енергийните сдружения желаеха скок сред 5 и 16 на 100. Крайната цена на клиентите на ЧЕЗ би трябвало да е с 1,7%, на ЕВН с 1,81% и на Енергопро с 2,6%.

" Регулаторът би трябвало да се съобрази с цялото положение на пазара, с всички играчи, освен с ЕРП-тата . И е неточно да се гледа единствено към ЕРП-тата при нарастване на цената ", а в КЕВР няма административната мощ за инспекции, изясни Явор Куюмджиев, някогашен зам.-министър на енергетиката.

 КЕВР: Може да нарастнат газът, парното, топлата вода и тока
КЕВР: Може да нарастнат газът, парното, топлата вода и тока

Иван Иванов пази повишаването, в случай че цените на петрола продължат да порастват

И двамата енергийни специалисти смятат, че преносната мрежа в София е остаряла и в случай че не може да се придвижи тази сила, сме изгубени. Преки вложения в мрежата, ще доведат до внезапно повдигане цената на преноса .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР