Във връзка с обявения на 18 ноември воден режим в

...
Във връзка с обявения на 18 ноември воден режим в
Коментари Харесай

Перник поиска 200 000 л минерална вода от държавния резерв

Във връзка с оповестения на 18 ноември воден режим в град Перник локалните управляващи водят диалози с организация " Държавен запас и военновременни ресурси " за разпределяне на 20 000 десетлитрови бутилки минерална вода, съобщи БНР.

Водата ще бъде предоставена на детски градини, учебни заведения, лечебни заведения, институции и поданици на общината.

Отправен е апел към жителите на Перник и на обитаемоте места с воден режим да пестят водата.

Въпреки водната рецесия на горещия телефон не престават да се получават сигнали за жители, които мият персоналните си коли пред домовете си с питейна вода, оповестиха от общинския пресцентър.

Вчера стана ясно, че се търсят и подпочвени води, които да бъдат отведени до язовир " Студена ".

Припомняме, на 7 ноември беше оповестено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров съобщи, че повода за водния режим е некомпетентното ръководство на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров сподели, че " червени лампи " за воден режим в града са налице още от началото на годината.

Същевременно новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане оферти от ВиК график за воден режим.

От 18 ноември 2019 година стартира воден режим в Перник и Батановци, както и в селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим визира към 60 000 души.

Същия ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички дейности. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и дребното останало количество от скъпия запас.

На 20 ноември перничани щурмуваха постройката на ВиК поради водния режим. Малко по-късно беше освободен от служба шефът на ВиК-Перник.

След това стана ясно, че язовир " Долна Диканя " не може да се употребява за Перник, тъй като водата е инфектирана със салмонела.

На 23 ноември някогашният екоминистър Евдокия Манева съобщи пред bTV, че е нужна оставката и на регионалния шеф Ирена Соколова, защото не са взети ограничения в точния момент за справяне с водната рецесия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР