Във връзка с обсъжданата за пореден път възможност за корекция

...
Във връзка с обсъжданата за пореден път възможност за корекция
Коментари Харесай

Общопрактикуващите лекари са категорично против фармацевти да коригират предписаното от тях

Във връзка с обсъжданата за следващ път опция за промяна на назначената от доктор терапия от страна на фармацевта (т.нар. генерично заместване), изрично заявяваме, че всеки един експерт би трябвало да извършва действия, свързани с професионалната си подготвеност. Това се споделя в мнение на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари, представено от БГНЕС.
Преди дни фармацевти и общопрактикуващи лекари настояха за еластичност в системата за изписване и пазаруване на медикаментите с рецепта. Председателят на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова и ръководителят на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България Любомир Киров се сплотиха зад тезата, че в спешна обстановка, би трябвало да се употребява целият разполагаем запас на страната и капацитет за лекуване. Те предложиха още веднъж точно това - фармацевтите да могат да поправят медикаментите, изписани в рецепта от доктор, в случай че те липсват сега в аптеките.
Actualno.com разгласява целият текст на мнението:
" Лекарите – да диагностицират и лекуват посредством установяване на лечението, а фармацевтите – да извършват предписаното лекуване, по този начин както е заложено от лекуващия доктор. Възможността за генерично заменяне съществува, при изискване, че е категорично посочена от назначилия лекуването доктор, който по закон носи цялата отговорност за следствията от извършеното лекуване.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 25 март
ОПЛ познава напълно съответния пациент от години в био-психо-социален аспект : анамнеза на живота, сегашна клинична картина, алергични прояви, съпътстващи болести и терапия, съответните лекарствени взаимоотношения и противопоказания, обществена среда и привички, финансов статус и настройки за придържане към една или друга терапия и други. В същото време само ОПЛ може да наблюдава и познава резултата от предхождащо лекуване - липса или неудовлетворителен резултат от един или различен медикамент, дейната му субстанция или помощни субстанции, характерни за всяка комерсиална форма, отношението на пациента към медикамента, което значително дефинира и степента на съдействие от негова страна.
* Съгласно т. 2 на алинея 1 член 34 от Наредба № 4 от 4 март 2009 Г. за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, не се позволява генерично заменяне на наставления от лекаря лекарствен артикул, като категорично е посочено, че когато лекарственият артикул е постановен под комерсиалното си име, се отпуска тъкмо предписаният артикул.
„ Чл. 34. (1) При разпределяне на предписани лекарствени артикули се съблюдава следният ред: 1. (изм. - Дъждовни води, бр. 81 от 2013 г.) когато лекарственият артикул е постановен посредством интернационално непатентно или фармакопейно название на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен артикул, позволен за приложимост в страната, който съдържа предписаното интензивно вещество, като наложително се съблюдават предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица;
2. когато лекарственият артикул е постановен под комерсиално название, се отпуска тъкмо предписаният артикул.
(2) Когато аптеката не разполага с наставления лекарствен артикул, магистър- фармацевтът е задължен да го обезпечи в период до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея. "
Мутафчийски: Коронавирусът е рисков за болните от астма
Не би трябвало да подценяваме и опцията за основаване на корупционни практики , която би била насърчена от въвеждането на алтернатива за генерично заменяне без единодушието на назначилия лечението доктор. Има така наречен интегрални схеми (хоризонтални и вертикални), които са изключително комфортни за притежатели, които имат цялата верига – производство-разпространение-продажба. Има и такива, които я имат отчасти, от второто равнище до аптеката, в това число.
Гореизложеното е съображение, УС и Народно събрание на НСОПЛБ да отхвърли изрично въвеждане на генеричното заменяне отвън написаното в настоящата, представена от нас разпоредба. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР