Във връзка с наближаване на летния сезон и покачването на

...
Във връзка с наближаване на летния сезон и покачването на
Коментари Харесай

МОСВ: Не палете огън в защитените територии

Във връзка с приближаване на летния сезон и покачването на температурите, Министерство на околната среда и водите припомня, че се усилва заплахата от пораждане на пожари в предпазените и заети от естествени екосистеми с висока природозащитна стойност територии.

" Призоваваме жителите да не палят огън отвън избраните и обозначени за това места и да не разпалват и хвърлят в огъня леснозапалими изкуствени материи, масла и други запалителни течности. Да не палят треви и растителни боклуци за почистването на терена и по никакъв мотив да не изгарят боклуци измежду природата ", декларират от Министерство на околната среда и водите.

В случай на пожар неотложно би трябвало да се подаде сигнал на 112 или на телефоните на Районните служби по пожарна и спешна сигурност, Дирекциите на националните паркове, Регионалните инспекции по околна среда и води и Горските стопанства.

Съгласно заповед, издавана всяка година от министъра на околната среда и водите, интервалът от 1 април до 31 октомври е избран за пожароопасен сезон в предпазените територии изключителна държавна благосъстоятелност.

Документът регламентира ограниченията, които би трябвало да подхващат структурите на Министерство на околната среда и водите по отношение на предварителната защита и гасенето на пожари. Дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “, дирекциите на националните паркове и районните структури на Министерство на околната среда и водите –РИОСВ подхващат нужните превантивни ограничения за опазването от пожари на предпазените територии – резервати, поддържани резервати и Национални паркове. /novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР