Във връзка с многобройни медийни запитвания и във връзка с

...
Във връзка с многобройни медийни запитвания и във връзка с
Коментари Харесай

СГП с информация по случая „Булгаргаз“

Във връзка с многочислени медийни запитвания и по отношение на изказвания на министър-председателя господин Кирил Петков на брифинг от 07.02.2021 година, на който той сложи въпрос по отношение на случая „ Булгаргаз “, Софийска градска прокуратура (СГП), която управлява следствието по този случай, дава следната информация:

Съгласно българското законодателство обвиняване се повдига, едвам след събирането на задоволително доказателства за виновността на несъмнено лице за осъществено закононарушение от общ темперамент и след отчет на прокурора. С оглед на това – дали и против кого, по обещано досъдебно произвеждане да бъде повдигнато и предявено обвиняване, е преценка само и единствено на наблюдаващия прокурор по делото, а не на представители на изпълнителната власт.

В тази връзка, всички държавни органи, представители на която и да е от трите управляващи, следва прецизно да съблюдават българското и европейското законодателство, както и да не нарушават презумпцията за невиновност. Министърът на вътрешните работи и министър председателят следва да са осведомени и с наредбата на член 15 от Закона за Министерство на вътрешните работи, според която горестоящите ръководители на проверяващите органи, в т. ч. и министърът, „ нямат право да дават инструкции за осъществяването на дейности по следствието и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е различен метод да се намесват в следствието “.

Според наредбата на член 46, алинея 2, т. 1 от Наказателнопроцесуалния кодекс „ прокурорът управлява следствието и реализира непрекъснат контрол за законосъобразното му и навреме осъществяване като наблюдаващ прокурор “.

Отделно, според член 198, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, материалите по следствието не могат да се разгласяват без позволение на прокурора.

Задържане под стража според член 17, алинея 2 и член 64, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс се постановява единствено от съда, а обвиняване според член 127, т. 3 от Конституцията на Република България (КРБ), член 46, алинея 1 и член 246, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс се внася в съда и се поддържа единствено от прокурора.

А според член 58, алинея 1 от Конституция на Република България всеки български жител е задължен да съблюдава и извършва Конституцията и законите.

Досъдебното произвеждане по случая с „ Булгаргаз “ ЕАД и КЕВР е формирано от проверяващ служител на реда в Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП) на 28.01.2022 година с разпит на очевидец за две закононарушения: за това, че през м. декември 2021 година длъжностно лице от „ Булгаргаз “ ЕАД умишлено сключило неизгодна договорка, от която е произлязла забележителна щета – закононарушение по член 220, алинея 1 от Наказателен кодекс, и за това, че в интервала 26.03.2020 година – 13.12.2021 година длъжностно лице от КЕВР не е изпълнило служебните си отговорности за да аргументи другиму щета и от това са могли да настъпят немаловажни нездравословни последствия – закононарушение по член 282, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Централен предмет на следствието е закононарушението по член 220, алинея 1 от Наказателен кодекс, а точно дали търговията с газ на борсата е ощетила сдружението „ Булгаргаз “ ЕАД.

След приемане в СГП на известието, че е формирано досъдебно произвеждане, неотложно на инцидентен принцип е избран наблюдаващ прокурор, а след това е образуван и екип от прокурори.

Съгласно пълномощията му по член 46, алинея 2, т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс наблюдаващият прокурор неотложно персонално е подхванал осъществяването на дейности по следствието, вследствие на което е открит механизмът, по който „ Булгаргаз “ ЕАД реализира търговия с газ.

Важно е да се подчертае, че обстоятелствата, които се проверяват по делото и които са открити, нямат никаква връзка с образуването на цената на газта за потреблението.

От събраните доказателства се открива следното:

„ Булгаргаз “ ЕАД е сдружение с двояка функционалност – социална и комерсиална, като с приоритет е публичната функционалност. Като публичен снабдител „ Булгаргаз “ ЕАД оперира на „ вътрешен пазар “, а като търговец оперира на проведен борсов пазар. В осъществяване на публичната си функционалност сдружението се явява публичен снабдител на газ, който е задължен предпочитано да удовлетвори потребностите на вътрешния пазар. Едва по-късно и при съществуване на свободен запас от газ, сдружението може да търгува с този запас на проведения борсов пазар, състоящ се от държавна и частна борса: държавната е „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД, а частната е „ Българска енергийна комерсиална платформа “ АД.

Вътрешният пазар включва контролиран пазар – това са топлофикация и газоразпределителните сдружения и свободен пазар – промишленост, директно присъединена към газоразпределителната мрежа, както и всички поръчки по Газ Релийз стратегия (програма за освобождение на количества) по член 176а от Закона за енергетиката. Нуждите на вътрешния пазар се удовлетворяват от „ Булгаргаз “ ЕАД, като цените на този пазар са законово избрани в Наредба № 2 от 19.03.2013 година за контролиране на цените на природния газ, издадена от ръководителя на КЕВР. Тази цена не зависи от решения на управителните органи на „ Булгаргаз “ ЕАД, а следва условията на Наредбата. Задължение на КЕВР е да следи дали цената на контролирания пазар е избрана съгласно цитираните нормативни условия.

След като удовлетвори потребностите на „ вътрешния пазар “, сдружението може да изнесе остатъчните количества газ на една от двете лицензирани тържища – държавна и частна. Частната борса е лицензирана от КЕВР през м. март 2021 година и оперира от м. май 2021 година Цената и на двете тържища се дефинира по борсови правила, тя е динамична и се трансформира в рамките даже дневно. В основата и на двете тържища е търговията основно посредством неизвестен сегмент. Продавачът не знае авансово кой е купувачът по договорката, това се схваща при заплащането от платежното разпореждане. Основната разликата в изискванията на държавната и частната борса е в гаранциите за заплащане на продажната цена, като те са в пъти по-големи на частната борса. Отделно ценовите условия за присъединяване на частната борса са по-изгодни. „ Булгаргаз “ ЕАД няма обвързване да изнася остатъчните количества газ на борсата и в частност няма обвързване да ги изнася на държавната борса. Изпълнителният шеф на сдружението и членовете на Борда на шефовете не реализират тези покупко-продажби и нямат отношение към тях. Сделките се реализират от лицензирани чиновници на „ Булгаргаз “ ЕАД, които са обособени в търговски/оперативен отдел на сдружението и въпреки да работят по написани правила, имат оперативна автономия при търговията на борсата и имат правото да подписват борсови покупко-продажби. Цената, на която „ Булгаргаз “ ЕАД продава свободните количества газ на борсата, е по-висока от цената на вътрешния пазар, вследствие на което сдружението генерира облага.

Изнасянето на остатъчните количества газ на борсата не въздейства на цената на газа за вътрешния пазар, като нито я понижава, нито я усилва, защото покупко-продажбите на борсата се подписват през месеца на доставка, когато цената за вътрешния пазар към този момент е одобрена от КЕВР и се ползва на процедура. С други думи, няма по какъв начин цената на покупко-продажбите на борсата да повлияе на цената на газа за потребителите, защото борсовата търговия се явява една следваща ценообразуването за потребителите активност.

Сделките на проведения борсов пазар генерират позитивен финансов резултат за „ Булгаргаз “ ЕАД, т.е. генерират облага, която спомага на сдружението да заплаща отговорностите си към своите снабдители. Този позитивен финансов резултат се отразява в годишния финансов резултат и счетоводен баланс на сдружението и най-после на годината след одитна инспекция отива под формата на дял към едноличния притежател на сдружението – Българския енергиен холдинг (БЕХ), откъдето косвено след това се влива в държавния бюджет.

Причината за сключването на разследваните покупко-продажби на проведения борсов пазар е бил отчет от управителните длъжностни лица в „ Булгаргаз “ ЕАД до изпълнителния шеф, според който отчет „ Булгаргаз “ ЕАД е щяло да претърпи огромна финансова загуба от неустойки към своите снабдители, дължими от неприети минимални годишни количества по дълготрайните контракти с доставчиците поради по-малко декларираните количества от клиенти на сдружението. С други думи, „ Булгаргаз “ ЕАД е трябвало да одобри от доставчиците си количества, които не може да осъществя на вътрешния пазар. В случай, че не одобри тези количества от доставчиците си, ще следва да им заплати съществени неустойки. Поради това с отчета е било препоръчано на изпълнителния шеф на „ Булгаргаз “ ЕАД остатъчните количества газ да бъдат изнесени за продажба на проведения борсов пазар, което е било сторено. В резултат освен са били избегнати загуби, само че и е била генерирана облага.

Предвид изложеното към сегашния миг не са събрани и предоставени от Министерство на вътрешните работи задоволително доказателства за покачване на обвиняване на съответно длъжностно лице за осъществено закононарушение от общ темперамент.

От събрания досега доказателствен материал не се открива, че продажбите на остатъците на газ на борсата въздействат върху цената на газа за крайния консуматор.

Разследването по делото продължава, като се правят дейни дейности персонално от наблюдаващите прокурори за събиране и инспекция на доказателства и са дадени съответни инструкции на проверяващите служители на реда при ГДНП.

Ако в хода на следствието бъдат събрани задоволително доказателства според член 219, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс за виновността на несъмнено длъжностно лице за осъществено закононарушение от общ темперамент, те ще бъдат преценени от екипа наблюдаващи прокурори с оглед привличане на лицето като обвинен.

За резултатите обществеността ще бъде навреме осведомена.

СГП неведнъж е уведомявала българското общество за делата с висок публичен интерес, каквото е и делото за Автомагистрала „ Хемус “, за което сме предоставяли информация посредством брифинги и известия в уеб страницата на СГП: https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55615-prokuror-ot-sofiyska-gradska-prokuratura-lichno-provede-razpit-na-boyko-rashkov%25252C; https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55543-vav-vrazka-s-izyavleniya-na-ministar-boyko-rashkov-v-predavaneto-po-bnr-%2525E2%252580%25259Epredi-v; https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55526-pressaobshtenie; https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55466-pressaobshtenie; https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55449-presaobshtenie; https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55293-zaradi-nepravomeren-natisk%25252C-nablyudavashti-prokurori-ot-sgp-po-deloto-za-izpir; https://www.youtube.com/watch?v=L9oa26CRygI; https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55170-sofiyski-gradski-sad-vze-myarka-za-neotklonenie-%2525E2%252580%25259Edomashen-arest%2525E2%252580%25259C-na-obvinen-v-iz; https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55094-sofiyska-gradska-prokuratura-obvini-i-zadarzha-mazh-za-izpirane-na-pari.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР