Във връзка с изнесената от Румен Петков невярна и манипулативна

...
Във връзка с изнесената от Румен Петков невярна и манипулативна
Коментари Харесай

От Информационно обслужване в спор с Румен Петков за данните за избирателната активност

Във връзка с изнесената от Румен Петков погрешна и манипулативна информация за компютърната обработка на резултатите от изключителните парламентарни избори на 2 октомври 2022 година, изрично възразяваме и се противопоставяме на опитите за замесване на " Информационно обслужване " в политически тези и внушения.

Това се споделя в позиция на сдружението във връзка вчерашното изявление на ръководителя на Политическа партия АБВ Румен Петков, който обществено насочи въпроса за какво повече от 48 часа след края на изборите на 2 октромври данните за изборната интензивност не бяха оповестени от ЦИК. " Как се стигна до загубата на 4 000 гласа тъкмо от коалиция Български напредък ", попита още той. Според Петков от " Информационно обслужване " са отказали на Централната изборна комисия достъп до изходния код  за софтуера на машините за гласоподаване, което е наложило да се чакат флашките за повторното броене. " Имаме безконтролна работа на " Информационно обслужване " в изборния развой, което го прави непрогледен и слага съществени въпросителни по отношение на технологиите за организацията и провеждането на изборите ", съобщи водачът на АБВ. Той изрази вяра, че незабавно след структурирането на Народното събрание ще стартира полемика по цялостната организация и провеждането на избори.
 Румен Петков поучава Янев да бъде диалогичен и да не върви на сладкарница
Румен Петков поучава Янев да бъде диалогичен и да не върви на сладкарница

Кой кого не харесва това са интимни въпроси, а намирането на решения е политическа отговорност

От " Информационно обслужване " са безапелационни, че изказванията на Петков за закъснение на данните за изборната интензивност не дават отговор на истината , като почертават, че данните за изборната интензивност се разгласяват на Интернет страницата на ЦИК по авансово одобрен график. От сдружението допълват, че окончателната изборна интензивност може да се разгласява единствено след повторното въвеждане на данните от секционните протоколи и основаването на обновена база данни. От " Информационно обслужване " прецизират, че е наложително изискване ЦИК да е завършила разбора на несъответствията (чл. 301 алинея 5 от ИК), като означават също, че на изборите на 2 октомври 2022 година окончателните резултати са оповестени 1 ден преди крайния период, избран от Централната изборна комисия.

От сдружението показват, че анализът на несъответствията се прави от ЦИК и обгръща разликите от първото въвеждане на данните от секционните протоколи в РИК и повторното въвеждане в ЦИК, както и нарушаванията на контролите, записани в протоколите (чл. 301 алинея 4 от ИК). От " Информационно обслужване " допълват, че анализът е обществен документ, който се приема с решение на ЦИК и се разгласява на интернет страницата на комисията, като за последните избори -НС/5 октомври 2022 година
 Борисов прибави към
Борисов прибави към " чудовищната спекулация " на изборите и 16 000 флашки

Никъде в нормативната разпоредба не се говорело за аварийни елементи за машините

В позицията изрично се декларира, че не дава отговор на истината изказванието, че коалиция " Български напредък " губи 4000 гласа в резултат на разбора на несъответствията. От сдружението изясняват, че несъответствия при действителните гласове за коалиция " Български напредък " са разпознати в две секции - 104800031 (Български напредък: 32 гласа) и 321100112 (Български напредък: 5 гласа). Според " Информационно обслужване " решението на ЦИК по въпроса е признато въз основата на обзор на истинските първичните документи - протоколи на СИК и данни от машините за гласоподаване.

В позицията се отбелязва, че от 2003-а година се разгласяват отворени данни за обработената информация и разбора на несъответствията и на тази база всяко заинтригувано лице може да повтори и ревизира всички стъпки, изпълнявани от компанията, до изчислението на окончателните резултати от ЦИК.

От сдружението афишират за погрешно и изказванието, че са отказало достъп на ЦИК до изходния код , като изясняват, че системите за компютърна обработка се показват пред ЦИК преди изборите и се минава през цялостния цикъл на обработка на резултатите. От " Информационно обслужване " допълват, че от 2003 година досега изходният код се дава на комисията преди началото на изборния ден, незабавно след угаждане на условията на изборното законодателство, методическите инструкции и рекомендациите на ЦИК.
 ГЕРБ демонстрираха по какъв начин може да се гласоподава по 2 пъти на машините
ГЕРБ демонстрираха по какъв начин може да се гласоподава по 2 пъти на машините

Защо толкоз ги е боязън да броят талончетата?

За изборите на 2 октомври 2022 година системите за компютърна обработка са показани обществено на 16 септември 2022 година пред ЦИК, представители на участващите в изборите партии и интернационалните наблюдаващи. Изходният код е възложен на ЦИК по одобрена процедура, с двустранно подписан приемо-предавателен протокол, преди датата на изборите, се споделя още в позицията.

ЦИК напълно управлява и направлява работата на изчислителните пунктове на " Информационно обслужване " , които прецизно съблюдават условията на изборното законодателство, наредбите и методическите инструкции, показват от дружестеото и означават, че по време на компютърната обработка на резултатите, достъп до построените изчислителни пунктове имат регистрирани наблюдаващи, покровители, анкетьори и претенденти в изборите.
 Партии желаят кода, а ЦИК към този момент го е предоставила
Партии желаят кода, а ЦИК към този момент го е предоставила

Това е направено още преди провеждането на изборите

" В умозаключение считаме, че разпространението на погрешна и заблуждаваща информация за работата на " Информационно обслужване " , в това число и като Национален систематичен интегратор, опитите за дезинформиране на българското общество с изтъкване на погрешна информация и/или поднасяне на погрешна информация за цени от неоторизирани източници и уронването на престижа на компанията, подкопава доверието в изборния развой и въздейства отрицателно върху изборната интензивност . " Информационно обслужване " е дълготраен софтуерен сътрудник на ЦИК, взело участие е в компютърната обработка на всички парламентарни, локални, президентски избори и работата по компютърната обработка на изборните резултати постоянно е одобрявана без забележки или възражения от способените органи, както и от всички останали участници в изборния развой.

На процедура, цялото общество управлява работата на " Информационно обслужване " заради това, че изборните резултати са обществени , както след привършване работата на СИК, по този начин и след взeмане на финално решение за изборните резултати от ЦИК и публикуването им на Интернет страницата на комисията ", се декларира още в позицията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР