Във връзка с информацията, че деца се приемат в ясли

...
Във връзка с информацията, че деца се приемат в ясли
Коментари Харесай

Искат проверки във всички столични ясли и градини

Във връзка с информацията, че деца се одобряват в ясли и детски градини по разпореждане на Директори на Дирекции и Районни кметове, Национален предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система изиска от способените органи да извършат инспекции във всички ясли и детски градини на територията на Столична община.

За задачата е основана и петиция.

"Проверките би трябвало да бъдат задълбочени и безпристрастни, с цел да покажат дали са налице нарушавания в работата на администрацията, като следва резултатите да бъдат обществено оповестени. За да се подсигурява оптималната уместност и бистрота, настояваме наложително при осъществяване на инспекциите да бъдат включени жители отвън представителите на публичните препоръки към проверяваните детски заведения ", упорстват от комитета.

Ето какво се споделя още в текста на петицията:

Причината е, че доста от публичните препоръки са казионни, защото има данни, че е всеобща процедура шефовете да управляват родителите, които влизат в тях.Настояваме инспекцията да откри броя на децата, признати със специфичен банкет отвън открития ред, както и шефовете да дадат пояснение по какъв мотив и какъв брой от тях са назначени с предписание от Дирекция Образование или Районната администрация.

Там, където децата, признати с протокол, са над допустимия брой, настояваме отговорните лица да понесат своята отговорност. Настояваме също да се направи инспекция, каква част от признатите по член 7, алинея 5 от Наредбата за банкет на деца в следствие са станали донори на детското заведение. Настояваме във всяка група, на всяко едно заведение, да бъде направена инспекция за сходство сред ИСОЗД, НЕИСПУО и дневниците на групите, с цел да се ревизира има ли разминавания сред ИСОДЗ и действително посещаващите деца и съблюдава ли се условието за най-много 10 деца признати по чл.7, ал.5 от Наредбата за банкет на деца в общински детски градини на територията на Столична община. Също би трябвало да се ревизира в какъв брой детски заведения е процедура деца, които към този момент посещават действително, към момента да седят в “чакащи” в ИСОДЗ.

Настояваме във всички детски заведения да бъде осъществена инспекция дали се съблюдава Кодекса на труда и трудовото законодателство като цяло. Дали се съблюдават наредбите, свързани с спомагателните педагогичен действия, както и всички останали наредби, свързани с активността на яслата или градината. От изключителна значимост е колоната “СОП или хронични заболявания”! Настояваме в ИСОДЗ да бъде разграничена на две, а точно: “СОП” и “Хронични заболявания”. Също по този начин в системата да бъде отразено какъв брой на брой групи има в яслата/градината. Задължително при банкет на деца с хронични болести всичко да се отразява в лог-файл, както при жребия. Всички тези промени в ИСОДЗ са за да се реализира по-голяма бистрота и да се даде опция за цивилен надзор.Все по-очевидно става за обществото ни, че първокласен надзор от Дирекция “Образование” липсва. Същото може да се каже и за Дирекция “Здравеопазване”.

Онагледяваме изказванията си с няколко образеца, които сме извадили след направена информация в ИСОДЗ: 1. Оказва се, че в регион Триадица и регион Лозенец, децата с хронични болести в яслена възраст са притеснително доста. Следва да бъде отговорено на въпроса тези деца от регионите ли са или отвън тях? Забелязва се и че в някои градини има много заболели деца, а в други няма нито едно. 2. Фрапиращ случай е ДГ №2 Звънче - в тази градина общият брой деца е 409, от тях повече от 50% (219) са в рубрика “СОП или хронични заболявания”. 3. ДГ №7 Детелина (с яслени групи) - признати 402 деца, от тях 147 в рубрика “СОП или хронични заболявания” и 37 в “През работна група”!4. ДГ №39 Пролет - признати 354 деца, от тях 143 със “СОП или хронични заболявания”; 5. СДЯ №35, признати 102 деца, от тях 46 с хронични заболявания; 6. ДЯ №46 Мики Маус, признати 99 деца, от тях 42 с хронични заболявания;7. ДГ №17 Мечо Пух, признати 39 деца набор 2016-та. Има ли леглова база за всяко дете? 8. ДГ №199 Сарагоса, в 3 от 6-те групи има банкет на деца с хронични болести над допустимия най-много.

Това са единствено част от детските заведения, в които съгласно забележимата информация има нарушавания, само че това никога не значи, че желанието ни е инспекцията да се реализира единствено и само в тези ясли и детски градини - настояваме да се извърши инспекция в безусловно всички столични детски заведения. Протоколите от Работната група към ИСОДЗ не се качват постоянно. Към днешна дата, последният протокол е с дата май месец 2017 година. С цел цивилен надзор, тези протоколи би трябвало да бъдат качвани в границите на месеца, в който е извършена среща.Настояваме също и за засилен надзор при децата със СОП - там където са 3 в една група, на шефовете да се подсети, че по разпоредба са задължени да назначат асистент на учителя.

Филиалите на детски заведения, които се обитават в елементи от общи здания са препълнени, децата нямат нито пространство, нито въздух, постоянно липсва и дворно пространство. Настояваме да бъде направена инспекция на действителните условия и до каква степен те са подобаващи за деца. При нужда броят на децата да бъде понижен фрапантно още от идната година!С оглед горепосочените нарушавания, както и доста други, считаме, че госпожа Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община и господин Тодор Чобанов - зам.кмет на направление “Култура, обучение, спорт и превенция” би трябвало да извършат инспекция на работата на Дирекция “Образование” и Дирекция “Здравеопазване”.

Независимо дали администрацията на горепосочените дирекции е съпричастна към нередностите или не е упражнила надзор, е редно виновниците да понесат своята лична отговорност!Трябва да бъде осъществена и инспекция от Софийска районна прокуратура на всички обстоятелства и условия, свързани с нерагламентираните способи за асортимент на деца, които да бъдат записвани в ясли и детски градини. Да бъдат тествани телефонните разпечатки, както и изпратените СМС-и, както и всевъзможен тип други доказателства.Директорите на дирекции, както и шефовете на ясли, детски градини и учебни заведения, са несменяеми и недосегаеми и постоянно заемат позицията си от десетки години и това им дава удобна среда, с цел да влизат в сходни корупционни взаимоотношения. Това е и повода от ИК “За качествена и новаторска просветителна система” да настояваме за въвеждане на от време на време явяване на конкурс на всеки четири години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР