Във връзка с 30-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения

...
Във връзка с 30-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения
Коментари Харесай

Изложба и лекция на посланика на Азербайджан в България

Във връзка с 30-тата годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред Азербайджан и България

България е една от първите страни, която признава независимостта на Република Азербайджан. На 5 юни преди 30 години сред две другарски страни Азербайджан и България се откриват дипломатически връзки, които сполучливо се развиват и сега.

По този мотив на 27 май Факултетът по типичен и нови филологии и Центърът за азербайджански език и просвета с поддръжка на Посолство на Република Азербайджан в Република България откриват галерия, отдадена на тази кръгла дата в двустранните връзки сред нашите страни.

В събитието участваха дипломат на Азербайджан в България Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Васил Маринов, заместник-декан доцент Йоана Сиракова, както и други посетители.

Директор на Центъра София Шигаева-Митреска отвори събитието с приветствени думи, като акцентира главните моменти на развиването на двустранните връзки и сподели, че на изложбата са показани фотоси от главните визити на високо равнище на държавните глави, както и други представители на българското управление.
Посланикът на Азербайджан господин Хюсейн Хюсейнов благодари на университета, факултета и центъра за организирането на това събитие и означи, че връзките сред Азербайджан и България не се лимитират с тези 30 години, а наброяват повече от 100 години.

Той също акцентира, че сред страните се развиват дейни връзки в региона на политика, стопанска система, енергетика и други области. Той загатна и за връзките в региона на хуманитаристиката, като означи и ролята на Софийския университет в развиването на тези връзки.
Заместник-ректорът проф. Васил Маринов срещна гостите в резюме с историята на двустранните връзки, като означи, че измежду доста други езици, които се учат в Софийския университет, азербайджанският е един от забележителните и се учи в компетентност " Тюркология ".
Заместник-деканът доцент Йоана Сиракова означи значимата роля на съществуването на Центъра за азербайджански език и просвета във ФКНФ, който дава опция освен за проучване на азербайджанския език, само че и за приобщаване на българската юноша към история, литература, просвета и обичаи на азербайджански народ.

След откриването на изложбата последва лекцияата на Посланика на Азербайджан в България, на която той описа за пътя на Азербайджан от античните времена, за Кавказка Албания, чийто правоприемник е Азербайджан, за ханствата на територията на Азербайджан, в това число за Карабахското ханство, както и за Азербайджанската демократична република, първата световна парламентарна република в ислямския и тюркския свят, за актуалния Азербайджан и двете Карабахски войни, а също по този начин той отдели огромно внимание на двустранните връзки сред Азербайджан и България, като засегна един от значимите сега за България въпроси - въпрос за енергийните планове.

След лекцията последваха въпроси на студенти и преподаватели.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР