Във връзка необоснованите твърдения на управителя на НЗОК г-н Петко

...
Във връзка необоснованите твърдения на управителя на НЗОК г-н Петко
Коментари Харесай

Сривовете в Здравната каса не са от ИО

Във връзка голословните изказвания на шефа на НЗОК господин Петко Салчев пред парламентарната Комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии, в които той упреква „ Информационно обслужване АД “ за сривовете в осведомителната система на Здравната каса, и в чест на истината, държим да заявим:

Категорично се противопоставяме на следващите опити за обществено дискредитиране на компанията и за прекъсване на промените в опазването на здравето, свързани с цифровизация на процесите в бранша на всички равнища.

„ Информационно обслужване “ АД поддържа 8 осведомителни системи на НЗОК в осъществяване на контракт РД-14-253/ 23.12.2019 година, с предмет: „ Изнесени действия по ръководство на ИТ услуги в системата на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) “, който е подписан с НЗОК след извършена открита процедура за възлагане на социална поръчка по Закона за публичните поръчки.

„ Информационно обслужване “ АД не е позволило неоторизиран достъп, компрометиране или загуба на данни, съдържащи се в поддържаните осведомителни системи на НЗОК от момента на старта на даване на услугите по този контракт.

Съществен подробност е, че по отношение на въведеното на 13.03.2020 година изключително състояние и въведените противоепидемични ограничения, по искане на НЗОК са направени над 100 промени в поддържаните осведомителни системи, без да се визира работоспособността и достъпа до тях в нито един миг.

Категорично не дава отговор на истината изказванието на шефа на НЗОК, че от страна на „ Информационно обслужване “ АД е бил стеснен достъпа на оторизираните чиновници на НЗОК.

Правата за достъп на чиновниците на „ Информационно обслужване “ АД, ангажирани с плана, са предоставени от НЗОК, с цел да могат да поддържат системата и да извършват отговорностите си по контракта за социална поръчка.

Преди и по време на осъществяването на контракта оторизираните чиновници на НЗОК във всеки един миг са разполагали, както с цялостен достъп инфраструктурата и базите данни, по този начин и с всички права за ръководство и надзор на достъпа на трети лица, в това число на чиновниците на „ Информационно обслужване “ АД, ангажирани с плана.

Към сегашния миг единствени с цялостен достъп (т.нар. „ супер админ “) до инфраструктурата и базите данни са двама чиновници на НЗОК. Такъв достъп не е възложен на други лица в или отвън НЗОК.

Важно е да се означи, че за всеки осъществен достъп до инфраструктурата и базата данни автоматизирано в системата се основава запис (одитен лог), в който се съдържа информация за консуматор, дата, час, устройство и осъществено деяние. Тази информация се съхранява от НЗОК отвън инфраструктурата на поддържаните системи, за задачите на следващи инспекции при произшествия, свързани с осведомителната сигурност.

Независимо от достъпите, с които разполагат и преминатите профилирани образования за сметка на държавния бюджет, чиновниците на НЗОК не желаят да употребяват функционалностите на поддържаните системи, а изискват да им бъдат предоставяни информации от „ Информационно обслужване “ АД.

Обръщаме внимание, че от м. юли 2021 година в поддържаните от компанията осведомителни системи на НЗОК се обработват приблизително 8 000 000 поръчки на месец. За съпоставяне – при започване на осъществяването на контракта в същите системи са обработвани приблизително 4 200 000 поръчки месечно, т.е. натовареността на системите с обществени услуги е увеличена с 95 %.

„ Информационно обслужване “  неведнъж е уведомило документално шефа на НЗОК, че  системите са остарели и незадоволително гъвкави. Нееднократно сме изразявали подготвеност за предприемане на взаимни дейности, свързани с усъвършенстването на системите и пренаписването им в сходство с използваните интернационалните стандарти за осведомителна сигурност, само че досега няма отговор от НЗОК.

Компанията е потвърден благонадежден сътрудник на държавната администрация.

„ Информационно обслужване “ е добър сътрудник и за тези, чийто фокус е развиването на електронните услуги в полза на всички консуматор, с което най-сетне след над 20 годишни опити ще се изсветлят и усъвършенстват процесите в бранша на опазването на здравето, свързани с разходването на забележителен обществен запас.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР