Във Враца се проведе шестата и заключителна кръгла маса за

...
Във Враца се проведе шестата и заключителна кръгла маса за
Коментари Харесай

Порожанов: Съчетанието между туризма и земеделието е истинската перспектива, към която се е насочила Европа

Във Враца се организира шестата и заключителна кръгла маса за създаване на 12 винено-кулинарни дестинации по взаимния план " Сподели България " на министерството на туризма и министерството на земеделието, храните и горите. На нея бе показана и концепцията за създавене на дестинациите " Златия " и " Мизия ", обхващащи забавни туристически места от северозадния район за обмисляне. В тях са включени общо седем общини и 17 туристически атракции.

Както стана ясно от плана на двете министерства дестинацията " Златия " обгръща областите Враца, Монтана и Видин с 9 туристически забележителности. Сред тях са пещерите Леденика и Магурата, Чрепишкия манастир, Белоградчишките скали и крепостта Баба Вида. Типични за тази дестинация са и типични за района кулинарни оферти.

Дестинация " Мизия " пък включва Оряхово, Плевен, Свищов и Русе и в нея са показани осем туристически обекта, измежду които голям брой скални църкви, парка " Кайлъка ", антични градове и пещери.

" Искаме наред с представянето на нашия съмвестен план, да чуем и хората от общините в Северозападния район и да разберем вярно ли сме подбрали туристическите обекти, кулинарните оферти и виновността, прикани в изявлението си министъра на туризма Николина Ангелкова. - Защото е доста значимо да представим на нашите и непознати туристи всички благосъстояния на района, типичната храна и присъщите сортове виновност. "

Ангелкова показа пред цялостната зала в градската концертна зала на Враца, че през последните години имаме растеж на задграничните туристи и единствено от началото на годината те са над 8 млн. души. А това задължава районите да показват най-хубавото и качествено, с цел да притеглим още повече гости от чужбина, които след това да се трансфорат в реклама на нашата страна. Тя даде обещание на общините, че ще имат цялостното подпомагане на ръководеното от нея министерство за представянето си и за рекламирането на най-хубавото, с което разполагат като историческо завещание и кулинарни особености.

" Ние като ведомство ще създадем всички допустимо да спомагаме за развиването на туризма, както го вършим и с този взаимен план, сподели земеделския министър Румен Порожанов. - Съчетанието сред туристическия бизнес и земеделието с неговите артикули е същинската вероятност, към която се е насочила Европа и ние би трябвало да се възползваме от това. Трябва обаче още много да наваксаме в представянето на нашите прелестни артикули спрямо развитите туристически страни от континента и към това са ориентирани нашите общи старания с госпожа Ангелкова. "

В полемиката по време на кръглата маса взеха присъединяване доста кметове на общини от целия северозападен район, които настояха за повече средства за развиването и подобрявеното на инфраструктурата. Те споделиха, че без положителни пътища и развъртян превоз всички старания за увеличавенето на туристическите дестинации и непознатите туристи ще бъдат затруднени и няма да показват в добра светлина районите.

" В последните няколко години с моя екип си поставихме цел да променим образа на обичайните събития във Враца, като сложим акцент върху българския обичай и просвета. Щастлив съм, че тези промени срещнаха поддръжка от страна на нашите съграждани, като по този метод последователно възраждаме българските обичаи и традиции. Лакмусът за това е обичайният врачански есенен панаир. На юбилейното издание на форума участваха над 130 занаятчии и стотици български търговци и производители от цялата страна. Още в първия ден огромна част от продуктите бяха изчерпани. Безспорно напъните, които поставяме си заслужават, защото се усилва броят на туристите в нашия град. Именно по тази причина би трябвало да си слагаме по-високи цели, които с поддръжката на държавното управление да бъдат осъществени " - сподели кметът на Враца Калин Каменов при откриването на взаимния план.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР