Във ВиК сектора приходи носят само около 39% от количествата

...
Във ВиК сектора приходи носят само около 39% от количествата
Коментари Харесай

КЕВР: Две трети от водата се губи по мрежата

Във ВиК бранша доходи носят единствено към 39% от количествата вода, подадена във водоснабдителната система. Това излиза наяве от, направен от КЕВР.

Той обгръща активността на операторите по главните параметри на техните бизнес проекти, цените на ВиК услугите, избраните от Комисията индикатори и тяхното осъществяване.

Средно загубите са 61,1% за бранша, като при огромните равнищата са по-ниски, а най-лошо е ситуацията при дребните и междинните водни сдружения. „ Данните демонстрират, че към 2019 година ВиК секторът продължава да е доста надалеч от постигането на дълготрайното равнище (49% загуби – б.р.) “, пишат от КЕВР.

Сред аргументите за това се показват:
незадоволителни ограничения по ръководството на водоснабдителните мрежинеправилно стартиране на водата след спешни ремонтиводомери в неприятно състояниелипса на надеждни осведомителни източници, посредством които операторите да възнамеряват съответни ограничения
Средно за бранша има близо 84 повреди на 100 км трасе за година, като още веднъж аварийността е най-висока при междинните оператори, само че незабавно след тях се подреждат огромните.

По отношение на отвеждането и пречистването на отпадъчни води, едвам 57 на 100 от клиентите у нас могат да разчитат на пречиствателна станция, като едвам към една трета от потребителите на дребни и междинни сдружения са измежду тях. 66 на 100 употребяват услугата „ отклоняване на отпадъчни води “.

Още работа би трябвало да свършат водните сдружения до 2026 година по индикаторите „ Непрекъснатост на водоснабдяването “, „ Налягане във водоснабдителната система “, „ Енергийна успеваемост за активността по снабдяване на вода на потребителите “, „ Ефективност по привеждане на водомерите в валидност “, „ Срок за отговор на писмени тъжби на потребителите “ и др.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР