Във виенския зоопарк Шьонбрун“, най-стария зоопарк в света, създаден преди

...
Във виенския зоопарк Шьонбрун“, най-стария зоопарк в света, създаден преди
Коментари Харесай

Ново поколение от рядък вид пеликани се излюпи във Виенския зоопарк

Във виенския зоопарк „ Шьонбрун “, най-стария зоопарк в света, основан преди близо 200 години, са се излюпили къдроглави пеликанчета .

Пеликаните от този тип са  най-едри – разтворът на крилата на възрастните птици доближава близо три метра. Къдроглавите пеликани, се споделя през днешния ден в публикувано за пресата известие, се отглеждат рядко в зоопаркове. По Европейската стратегия за опазване на типовете през 2018 година във Виенския зоопарк е била заселена нова група от този тип,  която към този момент наброява 10 птици.  

Къдроглавият пеликан обитава Югоизточна Европа и Азия. До 2017 година този тип е бил записан в алената листа на Световната организация за отбрана на природата като заплашен от изгубване. Междувременно напъните на бранителите на природата означават триумфи, само че в някои региони на света популацията продължава да понижава. Основните аргументи за това са прогонването им от тяхното витално пространство и разстройствата, на които са подложени от риболовци и туристи. 

В зоопарка в „ Шьонбрун “ в края на март са се излюпили три пиленца. Двамата родители се редуват да топлят дребните. Пеликанчетата могат да се видят най-добре при промяната на родителите или по време на хранене с авансово смляна в стомасите на родителите риба. Своето име пеликаните носят заради къдравите пера по главите си . Пеликанчетата се раждат безусловно голи  и към момента не са къдроглави, а  гологлави.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР