Във видеопослание, адресирано до млади католици, събрали се в църква

...
Във видеопослание, адресирано до млади католици, събрали се в църква
Коментари Харесай

Папата разясни думите си за Велика Русия, породили гняв и полемика

Във видеопослание, адресирано до млади католици, събрали се в черква в Санкт Петербург на 25 август, папата им сподели, че " те са наследници на Велика Русия, на великите светци, на царете, на Петър Велики, на Екатерина Втора, на един съветски народ с една велика просвета и с огромна човещина ", напомня Българска телеграфна агенция.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко дефинира изявлението на папата като " доста злощастно " и го упрекна, че " препредава империалистката агитация на Москва ".

" Не мислех за империализма, когато споделих това, говорех за културата ", съобщи през днешния ден папата пред съпътстващите го публицисти в самолета на връщане от визитата си в Монголия.

Той акцентира, че посланието му е било, че младите руснаци би трябвало да " прегърнат своето завещание ".

" В съветската просвета има доста огромна хубост и огромно предусещане и политическите проблеми не заличават това ", сподели той. " Те (руснаците-бел. ред) са познали мрачни политически години, само че наследството остава ", добави папата.

В самолета на връщане от Монголия Франциск, който е на 86 години, призна също по този начин, че на неговите години към този момент не му е толкоз елементарно да пътува, съобщи Франс прес. " Честно казано, пътуването към този момент не е нещо толкоз елементарно, колкото беше първоначално, способността ми да се придвижвам е лимитирана ", сподели Франциск, визирайки здравословните си проблеми, поради които се придвижва с инвалидна количка напоследък.

Отново пред публицистите той разяснява и връзките сред Ватикана и Пекин, които той назова " доста уважителни ", като в същото време добави, че двете страни би трябвало " да стигнат по-далеч в набожен аспект, с цел да се схванат по-добре, с цел да не мислят китайските жители, че църквата не приема тяхната просвета и техните полезности, с цел да не мислят, че църквата зависи от непозната мощ ", сподели той.

Самолетът на папа Франциск прелетя над България, а по негова молба капитанът съобщи известие до Ръководство въздушно придвижване, в което поздрави президента Румен Радев и благослови българския народ.

Самолетът на папа Франциск прелетя през България, откакто приключи историческото си четиридневно посещаване в Монголия. На 4 септември 2023 година сутринта A330 на италианската самолетна компания ITA Airways с папата на борда излетя от Улан Батор в посока Рим, напомня " 24 часа ".

Полетът на папата е траял към единадесет часа и половина. За това време самолетът е минал 8230 километра във въздуха, като е минал над териториите на Монголия, Китай, Казахстан, Азербайджан, Грузия, Турция, България, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия и Италия. Кацнал е в Рим към 17:00 часа локално време.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР