Във ВЕЦ Каховка има общо 28 сектора, като към момента

...
Във ВЕЦ Каховка има общо 28 сектора, като към момента
Коментари Харесай

За кого е изгодна катастрофата в Днепър и как ще повлияе тя на Специалната операция: отговори на най-важните въпроси за разрушаването на ВЕЦ Каховка

Във Водноелектрическа централа Каховка има общо 28 бранша, като все още на написване на публикацията (по обяд на 6 юни) към половината от тях са разрушени, унищожена е постройката с турбинната зала. Снимка: Ройтерс

Военният сътрудник на " Комсомолская истина "  Дмитрий Стешин отговори на осем основни въпроса за разрушаването на ВЕЦ-а в Херсонска област.

Кой удари язовирната стена?

Още в първите седмици на СВО нашите войски доста бързо, съвсем без да срещнат опозиция, заеха сухопътния кулоар по продължение крайбрежието на Азовско море и Левия браг на Днепър дружно с Херсон. След това започнаха тежки позиционни боеве за мостовете на Десния бряг на Днепър. Към средата на лятото Въоръжените сили на Украйна схванаха, че няма да съумеят да очистят този плацдарм, няма да им бъде разрешено. И тогава беше взето решение, не без помощта на западните съветници, да се отреже нашата формация от главните сили. Заедно с Херсон. Към този миг на Украйна бяха доставени високоточните ракети „ Hymers “, които целят доста навръх разстояние под 100 километра. ВСУ имаше и свои разработки на високоточни ракети „ Ольха “, като далекобойността на някои модификации е сравнима с „ Hymers “. Точно с тях те започнаха да разрушават мостовете над Днепър и най-много язовирната стена на Водноелектрическа централа Каховка. С целия осколочно-фугасен заряд на „ Hymers “ – 91 кг и на „ Ольха “ – 250 кг. Това не беше задоволително за разрушаването на мостовете над Днепър.

Бандеровците избраха тактичност – „ удряме в една точка и рано или късно я чупим “. Към момента на евакуиране на нашите войски Антоновския и Дариевския автомобилни мостове бяха на процедура разрушени от ракетите, откакто бяха получили стотици попадения. Но стената на ВЕЦа при Нова Каховка още се държеше. Както ми описаха жителите на този град и черноморските пехотинци, сражаващи се в Приднепровието, през октомври предходната година за един час са се пускали приблизително до 20 ракети. Пускани са в съответствие 10 ракети „ Ольха “ и 2 „ Hymers “. Украинските ракети претрупват и „ пробиват “ Противовъздушна отбрана, а неприхванатите „ Hymers “ вършат попаденията. Попадаха и в града. В един от дните Нова Каховка получи рейд от стотици ракети – с изключение на стената на ВЕЦа те попаднаха и на пазара, и в жилищни квартали. Всяка вечер в Нова Каховка се включваха сирени за въздушна паника и се започваше... Всички стъклопакети в жилището, в което бях аз, се държаха на скоч лепенки. И аз измах шанс, в прилежащите блокове до където взор стигаше нямаше здрави стъкла. Разбира се, при такава компактност на огъня, язовирът непрекъснато се увреждаше. Постоянно правиха ремонти, доколкото това беше допустимо под обстрел. Но водата отнася камъка, изключително в случай че на водата „ оказват помощ “ стотици ракети.

Кореспондентът на Комсомолская правда Дмитри Стешин е снимал обстрела на Водноелектрическа централа Каховка от ВСУ

2. Напълно ли е разрушена Водноелектрическа централа Каховка?

Във Водноелектрическа централа Каховка има общо 28 бранша, като все още на написване на публикацията (по обяд на 6 юни) към половината от тях са разрушени, унищожена е постройката с турбинната зала. Една от турбините към момента е била в употреба до този ден и е осигурявала сила на ВЕЦа и на Нова Каховка. Според специалистите сега „ горното тяло “ на язовира е разрушено, долното към момента се държи и има „ преливане “ през него. Изхождайки от опита в строителството на такива уреди – който в Съюз на съветските социалистически републики беше грамаден – основата на язовира от дълго време се е трансформирала в монолит, заради давлението на голямата водна маса. Процесът ненапълно е сходен на основаването на диаманти.

Но в този миг ремонтът на Водноелектрическа централа Каховка е неосъществим, съобщи кметът на Нова Каховка Владимир Леонтиев.

Водата залива Водноелектрическа централа Каховка след разрушаването

3. Каква е опасността за популацията по течението на Днепър?

Днесният бряг на Днепър, на който са ситуирани ВСУ е доста по-висок от „ нашия “ ляв бряг. Всички селища под Каховската водноелектрическа централа са застрашени от наводняване. Това са Казшки лагери, Нова Маячка, Альошки, Карадашинка, Голая Пристан и Збуриевка. Така над 10 000 поданици се оказват в наводнения регион.

Херсон, който в този момент е под контрола на ВСУ, също е съществено наводнен – по улиците му са се появили бобри. Специалистите считат, че оптималното повишаване на равнището на водата – до 12 метра – ще настъпи, в случай че язовирната стена на Водноелектрическа централа бъде изцяло разрушена. Засега водата на язовира не понижава толкоз бързо. Височината на наводнението може да стигне 5 метра. Властите се приготвят за евакуация при нужда.

4. Как ще повлияе това на разположението на военните сили?

Съществуват две изцяло противоположни отзиви – обективно и пропагандно. Нека стартираме с второто. Твърди се, че всички наши отбранителни уреди под Нова Каховка по брега на Днепър ще бъдат отмити, а минните полета ще бъдат наводнени. Възможно е Кингбургската коса да се трансформира в остров и ВСУ да се опита да го превземе, с цел да деблокира пристанището в Очаково (Великобритания е съумяла да построи там база на НАТО) при устието на Днепър.

А с рухването на равнището на водата ВСУ може да се опита да форсира Днепър. Обърнете внимание, че всичко е на равнище догатки: „ може би “ и „ ще се опита “.

Съществува и друго мнение. ВСУ сега бяга от островите в делтата на Днепър, които бяха завзети със остарялата украинска тактичност „ жабешки скок “. Нашата артилерия им „ оказва помощ “ да се изтеглят допустимо най-бързо.

Отделно от това съществува вероятността на украинските военни сили за форсиране на язовир Каховка, който в този момент внезапно става по-плитък. Слоят кал на дъното на язовира доближава 10 метра. Такива заблатени сектори без вода бързо се трансформират в непроходими тресавища. Горната кора от кал изсъхва и става като камък, а под нея има наслойка, която не може да се употребява както от колесни, по този начин и от гъсенични транспортни средства. Дали тя може да издържи тежестта на един човек е под огромен въпрос.

Ако създадем приблизително аритметично от тези две версии, обстановката остава непроменена. Признавам, че получихме както наводнени позиции, по този начин и дъното на язовир Каховка, което е изцяло непроходимо за съперника, а забележителна част от позициите на ВСУ беше ликвидирана от самата природа.

 

 

Всички обитаеми места под Водноелектрическа централа Каховка са застрашени от наводнение. Снимка: Аварийните служби на Херсонска област.

5. Какво ще стане с водата за Крим?

Водохващането за Северно-Кримския канал се намира пред опустошения язовир на Каховската Водноелектрическа централа и евентуално ще работи до последния човек. Ако тялото на язовира издържи, а най-малко към този момент няма признаци за неговото разрушение. Кримските управляващи са напълнили язовирите до краен лимит, незабавно откакто водата пристигна на полуострова. По думите на ръководителя на Крим Серегей Аксенов, сега в Северно-Кримския канал има 40 милиона кубични метра питейна вода. Кримчани не са изключително уплашени, хората живеят без вода от канала от 2015 година насам и са имали рекордни курортни сезони. Те ремонтираха протеклия „ украински “ (или по-скоро руски – Украйна не е вложила доста в Крим) тръбопровод, научиха се да по какъв начин пестят вода и изкопаха кладенци. Няма суматоха.

6. Опасно ли е това за Запорожката АЕЦ?

Разбира се, в западните медии и в интернет незабавно настъпи суматоха с обещания даже за детонации на нуклеарните реактори, останали без водно изстудяване от плиткия язовир Каховка. Експертите реагираха бързо на тези клюки. Съветникът на Росатом Ренат Карчаа сподели:

„ Басейните за изстудяване на отработеното нуклеарно гориво имат затворен цикъл, който няма директна връзка с водохранилището Каховка. “

Директорът на Запорожкия АЕЦ Юрий Черничук също се включи в разобличаването на подправените вести, като написа в телеграм-канала си:

„ Пет блока са в положение на „ студено прекъсване “, един е в положение на „ горещо прекъсване “. Нивото на водата в охлаждащото езеро не се е трансформирало. “

7. Продължителни ли ще бъдат следствията?

Засега в техногенната и ръкотворна злополука във Водноелектрическа централа Каховка имаме значим и изцяло несметен фактор – не познаваме положението на тялото на язовира. Украинските въоръжени сили не престават да обстрелват региона на към ВЕЦа с артилерия, като евентуално задачата им е да попречат на нашите експерти да огледат язовира.

В спокойно време водолазите към този момент пети час щяха да работят под вода, да инспектират тялото на язовира, може би към този момент щяха да са подхванати някакви незабавни ограничения. Сега това е невероятно да се направи.

Засега можем единствено да гадаем. Ако дебитът на водата от Каховския язовир сега е 12 см/час, а дълбочината е от 30 до 8 метра, то ще са нужни няколко дни за цялостното изпразване на този неестествен водоем. А ремонтът на водноелектрическата централа и нейната язовирна стена може да отнеме години.

8. Кой ще бъде упрекнат?

Русия, несъмнено. Германският Bild, който към момента се преструва, че не знае кой взриви Северен поток 2, към този момент побърза да упрекна Русия, че е разрушила язовира. Вярно, по-късно се поправи, като отстрани основната дума „ руснаци “ от израза „ Руснаци взривиха голям язовир в Украйна “. Просто е станала злополука, „ то единствено “.

Междувременно американски експерти от НАСА пресметнаха вероятността за еднократно изпускане на вода от язовир Кахова още предишното лято. Проучването съответства с началото на бомбардировките на Водноелектрическа централа Каховка с американските „ Hymers ”. Странно съвпадане, нали?

Но е отговорна Русия?

 

 

Визуализация от НАСА на скъсването на язовирната стена

 

Инфо: kp.ru

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР