Във Великобритания щетите, нанесени от необузданата инфлация, могат да се

...
Във Великобритания щетите, нанесени от необузданата инфлация, могат да се
Коментари Харесай

Във Великобритания: Няма достатъчно яйца


Във Англия вредите, нанесени от необузданата инфлация, могат да се видят в ориста на яйцето. Тъй като войната в Украйна води до по-високи разноски за сила и фураж за пилетата, английските фермери споделят, че това, което изкарват, към този момент не е задоволително и прекатурва с главата надолу бизнес модела на главната хранителна стока, написа Ройтерс.

Много от супермаркетите в страната, в това число водачът на пазара " Теско " (Tesco) и съперника му, заемащ третото място, " Асда " (Asda), понижиха продажбите си на яйца, обвинявайки за това епидемията от птичи грип, която опустоши ятата в Европа и Съединените щати, и която съгласно веригите, е довела до дефицит на яйца във Англия.

Британските фермери обаче настояват, че въпреки епидемията да е фактор, повода да няма задоволително яйца е това, че губят пари от всяка продадена кутия с яйца, което принуждава мнозина да понижат производството, а други - напълно да го спрат.

" Глупостта в цялата обстановка е, че ние предупредихме търговците на дребно, задоволително ги предупреждавахме, че това ще се случи ", сподели Робърт Гуч, основен изпълнителен шеф на Британската асоциация на производителите на яйца от свободно отглеждани кокошки (BFREPA).

Асоциацията пресмята, че общият брой на ятата кокошки носачки в Обединеното кралство е понижен с 6 % до 36,4 милиона през последните 12 месеца, което допуска още по-малко предложение на яйца.

Водени от потребителското търсене, английските производители на яйца от години се концентрират върху свободното развъждане на кокошки, което в този момент съставлява 70 % от пазара. Тъй като единствено 13 % от яйцата в Европейския съюз идват от свободно отглеждани кокошки, опцията за запълване на дефицита на рафтовете по английските супермаркети с импорт е лимитирана.

Националният съюз на фермерите на Англия (NFU) сподели, че дефицитът на яйца може да е единствено началото, защото новата епоха на скъпа сила и зърнени храни, съчетана с дефицит на работна ръка, може да докара до повече празни лавици, в случай че производителите на храни и търговците на дребно не се спогодят за по-справедливи условия в бъдеще.

Двуцифрената инфлация обтегна връзките сред производителите и търговците на дребно по целия свят. Същевременно интензивната конкуренция сред английските търговци на храни на дребно задържа цените под междинните за Европа, а техните маржове на облага - измежду най-ниските в света.

Това, в комбиниране с рецесията с разноските за живот, подхранвана от внезапно възходящите разноски за храна и сила, лимитира пространството им за маневриране, сигнализират търговците на дребно.

Все отново производителите на яйца споделят, че до момента в който супермаркетите са повишили цените на дребно и са платили на фермерите повече, то това нарастване не е задоволително, с цел да покрие повишените им разноски.

Според Националният съюз на фермерите, до момента в който на английските производители в този момент се заплаща с 35 % повече за техните яйца, в сравнение с през 2019 година, то цената на суровините за храна за пилета е повишена с 90 %.

Официалните английски данни демонстрират, че цените на дребно на яйцата са се нараснали с 27 % единствено през последната една година.

Отглеждането на дузина яйца коства на фермер към 138 пенса, пресмятат от Британската асоциация на производителите на яйца от свободно отглеждани кокошки. Купувачите на едро обаче заплащат за тях едвам към 109 пенса, до момента в който търговците на дребно ги продават за сред 219 и 410 пенса.

Нарастващите разноски и птичият грип навредиха на фермерите в цяла Европа, като се чака международното произвеждане на яйца да спадне за първи път тази година, съгласно най-големия производител на яйца в Европейски Съюз - френската група Се Ен Пе О (CNPO).

Около 750 000 птици в Обединеното кралство са били умъртвени заради птичи грип и няма гаранция, че ще бъдат сменени, само че още повече може да станат жертва на финансовия напън.

Даниел Браун, чиито 44 000 кокошки снасят 40 000 яйца дневно във фермата му в Бъри Сейнт Едмъндс, в Източна Англия, разяснява, че скорошното нарастване на цените с 18 пенса за дузина яйца е предложило известно облекчение на фермерите, само че продукцията им към момента не е рентабилна.

Миналия месец комерсиалните вериги " Теско ", " Алди " (Aldi) и " Уайтроуз " (Waitrose) оповестиха, че са дали спомагателни 29 милиона лири за поддръжка на производството на яйца.

Британският консорциум за търговия на дребно, който съставлява супермаркетите, съобщи, че признава нуждата да заплаща устойчива цена на фермерите, само че членовете му са изправени и пред по-високи разноски, написа Българска телеграфна агенция.

Браун показва, че ще реши до април 2023 година дали си коства да се достави с птици за нов индустриален цикъл, само че предизвести, че потенциалът за произвеждане на бранша няма да се усъвършенства скоро. " Ако през днешния ден търговците на дребно дойдат при производителите с брилянтно предложение да заплатят по още 70 пенса за дузина яйца, отново ще отнеме от 6 до 8 месеца, с цел да отгледате задоволително птици и да замените тези, които са били изгубени ", изясни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР