Във Великобритания се е увеличил броят на хората, които търсят

...
Във Великобритания се е увеличил броят на хората, които търсят
Коментари Харесай

Нараства броят на британците, търсещи работа

Във Англия се е нараснал броят на хората, които търсят работа с намаляването на свободните работни места, което е знак, че несигурните стопански вероятности се отразяват на трудовата претовареност.

Около 220 000 души повече са търсили работа сред декември 2022 година и февруари 2023 година, в сравнение с през трите месеца преди този момент.

Безработицата леко се е повишила до 3,8% (от 3,7%), достигайки най-високо равнище от второто тримесечие на 2022 година, а вакантните работни места са намалели за девети следващ път, демонстрира формалната статистика.

Компаниите винят точно икономическата неустойчивост и неустановеност за това, че не рискуват да наемат нов или спомагателен личен състав.

Данните обаче регистрират и повишение на равнището на претовареност, защото от ден на ден хора се завръщат на пазара на труда. Броят на заетите се увеличи през март 2023 година с 31 хиляди до рекордните 30 милиона.

Последните данни демонстрират още, че заплащането продължава да изостава от покачването на цените. Годишният растеж на постоянното възнаграждение, което изключва бонусите, е бил от порядъка на 6,6% сред декември и февруари. Като се вземе поради обаче рекордната инфлация за последните 40 години, постоянното възнаграждение на процедура е спаднало с 2,3%., а общото трудово възнаграждение (включващо бонусите) се сви с 3% след оценка на инфлацията - максимален спад от 2009 година насам.

Коментирайки данните министърът на финансите Джеръми Хънт сподели, че до момента в който безработицата остава покрай историческо дъно, възходящите цени не престават да „ изяждат заплатите “, заради което намаляването на инфлацията на половина тази година е един от главните стопански цели на държавното управление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР