Във Великобритания основният лихвен процент остана непроменен след 14 поредни

...
Във Великобритания основният лихвен процент остана непроменен след 14 поредни
Коментари Харесай

Английската централна банка запази основната си лихва на ниво от 5,25%

Във Англия главният лихвен % остана неизменен след 14 следващи покачвания, което се счита за неочакван ход от страна на Централната британска банка.

Комисията за паричната политика на банката гласоподава с пет против четири гласа, допустимо най-малката разлика, за оставане на сегашният главен лихвен % от 5,25%. Това стана откакто през вчерашния ден бе регистриран спад на инфлацията с повече от предстоящото - до 6,7% през август от 6,8% през юли.

" Има увеличаващите се признаци за известно влияние на по-строгата парична политика върху пазара на труда и върху инерцията в действителната стопанска система като цяло ", се показва в изказването на АЦБ след края на днешното съвещание, като се прибавя, че общата инфлация и инфлацията в услугите са почнали да демонстрират признаци на изстудяване през август. Централната банка обаче не изключи по-нататъшно стягане на паричната политика (повишаване на лихвите), в случай че инфлационният напън продължи по-дълго от предстоящото.

АЦБ предвижда, че брутният вътрешен артикул на Обединеното кралство ще нарасне с 0,1% през третото тримесечие по отношение на предходните три месеца.

Днешното решение на Английската централна банка поставя завършек на най-продължителния пореден интервал на стягане на коланите в най-новата история на институцията.

Финансови специалисти обаче предупреждат да не се прибързва с оптимистичните заключения, тъй като в случай, че четири от деветте членове на комисията са дали своят вот за повишение на цените на заемите, на идващото гласоподаване лихвите елементарно могат да бъдат вдигнати още веднъж.

Директорът на банката Андрю Бейли разяснява, че " новината е добра, само че няма място за блаженство ". Далеч по-оптимистичен бе министърът на финансите Джеръми Хънт, който сподели, че " приливът се обръща против високата инфлация ". Той добави, че държавното управление е на път да се оправи с инфлацията тази година и че неговият проект е единственият метод да се понижат лихвите и ипотечните проценти.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg