Във вечерта на 15 февруари 2013 г. светът очакваше преминаването

...
Във вечерта на 15 февруари 2013 г. светът очакваше преминаването
Коментари Харесай

10 от най-големите метеоритни кратери на Земята

Във вечерта на 15 февруари 2013 година светът очакваше прекосяването на метеорита 2012 DA 14 с диаметър към 45 метра, на към 27 700 км от Земята (около 13 пъти по-близо от Луната). Специалистите бяха безапелационни, че няма заплаха от конфликт с планетата ни… до сутринта на същия ден, когато над съветската област Урал, падна метеоритен дъжд. Пострадалите в град Челябинск са над 1000 души, а прозорците на множеството здания бяха изпочупени от ударната вълна. Метеорен дъжд беше регистриран и в Тюменска, Свердловска, Челябинска и Курганска област, както и в съветската република Башкортостан.

Астрономите обаче са безапелационни: двете събития нямат връзка и двата обекта са се движили в противоположни направления. Пълна мистерия остава към момента по какъв начин навлизането на астероида в земната атмосфера е останало неусетно както от съветските, по този начин и от задграничните учени. Мистериозно светещо кълбовидно тяло, летящо в цялостна тишина в 9.20 ч. локално време на 15-ти сутринта било засечено единствено от обсерваторията в Екатеринбург.

Следите от сходни конфликти по нашата планета не са една и две. Всеки път ударът сред метеорит или комета със Земята оставя нов метеоритен кратер на земната повърхнина. И въпреки в някои случаи да са минали милиони, даже милиарди години, а ерозията да е направила извънредно мъчно определянето на точния размер на метеоритите, има общ теоретичен консенсус към най-големите кратери в света, които маркират и най-големите удари на планетата ни от метеорит. Ето 10 от тях събрани и подредени от National Geographic.


1. Кратерът Вредефорт

Намира се в Южна Африка, на 100 км югозападно от Йоханесбург и е най-големият (ширина към 298 км) и най-старият (на към 2 милиарда години) кратер на Земята. Обявен е от ЮНЕСКО за международно културно завещание през 2005 година. Създаден е от метеорит с диаметър 9,5 км  и е открит през 1937 г.

2. Кратерът Съдбъри

Намира се в Онтарио, Канада. В момента е на възраст към 1,9 милиарда години и е дълъг 60 км, а е необятен 30 км. Открит е от канадския геолог Робърт Дийтц през 1963 година Причинен е от метеорит с размера на връх Еверест.

3. Кратерът Акраман

Акраман е в Южна Австралия и цялостен с вода, по тази причина и носи името езерото Акраман. Възрастта му е към 580 милиона години.


4. Кратерът Уудлий

Уудлий е в Западна Австралия, а възрастта му е към 364 милиона години. Не е изложен на земната повърхнина, което е довело до разлики във връзка с неговата действителна повърхност. Различните данни за диаметъра му варират от 40 до 120 км.

5. Кратерът Маникуаган

Намира се в Квебек, Канада. Възрастта му е към 210 милиона години, а ширината към 96 км. Открит е през 1990 година В момента има формата на пръстеновидно езеро, а при конфликта на Земята и метеорита, ударната вълна е изхвърлила скални фрагменти, които доближават чак до Британските острови.

6. Кратерът Мороквенг

Намира се наоколо до пустинята Калахари в Южна Африка и съдържа фосилизирани остатъци от астероида, който го е основал. Възрастта му е към 145 милиона години.

7. Кратерът Кара

Възрастта му е към 70,3 милиона години, а съгласно някои откриватели той е формиран от два по-малки кратера. Кара се намира на територията на Русия.


8. Кратерът Чикшулуб

Чикшулуб се намира в Юкатан, Мексиканския залив. Възрастта му е към 65 милиона години, а ширината към 177 км. Образуван е след конфликт на два метеорита, като една от по-малките парчета се удря в Земята. Сблъсъкът, породил вълна от парчета, съдържаща 49 милиона куб. км. скали и прахуляк. Тя заличава 75% от всички живи същества на планетата и се счита за една от аргументите за гибелта на динозаврите.

9. Кратерът Попигай

Още един кратер на необятната съветска простор. Попигай е в Северен Сибир, Русия. Възрастта му към 35 милиона години, а ширината към 100 км. Открит е през 40-те години на XX век от група съветски геолози, само че е разпознат като кратер от конфликт през 70-те години на предишния век. Материалите от конфликта са се разпръснали, като части канара са били изхвърлени на разстояние 70 км. Това е единствения кратер на Земята, където са открити „ сблъсъчни диаманти “, чийто рандеман се ръководи от Руското държавно управление.

10. Кратерът в залива Чесапийк, Вирджиния, Съединени американски щати

Възрастта му е към 35 милиона години, а ширината към 85 км. Той е резултат от удар на комета или метеорит с диаметър над 3 км в континенталния шелф. Кратерът е шести по величина в света и е бездънен колкото Големия каньон.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР