Във вчерашния ден на уебсайта bTV Новините публикувахме материал за

...
Във вчерашния ден на уебсайта bTV Новините публикувахме материал за
Коментари Харесай

Право на отговор: Вестник „19 минути” по повод материал на bTV за фалшивите новини

Във вчерашния ден на уеб страницата bTV Новините публикувахме материал за нов европейски уебсайт, който ще се бори с дезинформацията в медиите.

Благодарение на него всеки жител на Европейския съюз може да се запознае с най-често разпространяващите дезинформация източници – както в личната си страна, по този начин и в целия Европейски Съюз.

Материала можете да прочете тук:

На публицистичната поща получихме искане за право на отговор от вестник „ 19 минути”, който се появи в търсачката на EUvsDisinfo.eu, паралелно до Pik.bg, Blitz.bg, The Bulgarian Times/Bultimes.com, Bradva.bg, PartiaKoi.com, Cross.bg и Newsfront.

Публикуваме формалната позиция на Борис Ангелов, създател на „ 19 минути”, без редакторска интервенция:

Уважаеми господа Скала, Апелт и Петков,

В медиите на групата на bTV се появи подправена информация, която визира репутацията и положителното име на 19’.

В отчет, основан от 1 ask force и кой знае за какво приписван на Европейската комисия, 19 минути беше упоменат като източник на подправени вести. В уеб страницата на никому незнайната организация има 1 вест от 19 минути, която се базира на формален отчет на Европейския парламент, който всеки може да прочете на формалния уебсайт на

EC:http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/IDAN/2016/578008/EXPO_IDA(2016)578008_E N.pdf. 3 от 32 страници на отчета са отдадени на версията, че Русия употребява православието против Европа като са представени съответни патриарси и православни църкви в обособени страни.

За голямо страдание, уважавани медии като btv, без да си създадат труда да се срещнат с истината, което е дълг на всеки публицист, ни оклеветиха и даже ни вкараха в кюпа на финансирани от Кремъл и направлявани оттова медии, което е неистина. Настояваме за право на отговор, защото тематиката е изключително сензитивна. Клеветниците, които не се извинят на 19 минути, ще бъдат съдени, наред с създателите на подправения отчет за подправените вести и в българския, и в европейския съд. Същото важи и за тези, които популяризират лъжливите информации в обществените мрежи.

Апропо, фамозният с проевропейската си ориентировка и своите смели следствия началник на Биволъ Атанас Чобанов извади и други оповестени за подправени, а в действителност напълно същински вести. Например за износа на българско оръжие за ислямските терористи в Близкия Изток. Смешното е, че в деня на издание на „ доклада”, уважаваният немски Зюддойче цайтунг разгласява следствие, в което се потвърждава този неоспорим факт, който нито е подправена, нито е вест. По тази тематика са писали до момента голям брой европейски и американски медии и малцина български.

Страшното е друго: депутатът от ГЕРБ с незнайно каква специалност Антон Тодоров, който преди време беше набедил премиера, експрезидента и шефа на личната си парламентарна група за какви ли не провинения, а през днешния ден им е апологет, готви Закон за подправените вести, което самичък разгласи по малкия екран. Не е ясно каква подготовка има той в публицистиката, нито пък кому ще бъде поверено Министерството на истината, което ще громи враговете като в романа за тоталитаризма 1984.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР