Във Вашингтон служители на градската управа и доброволци изписаха на

...
Във Вашингтон служители на градската управа и доброволци изписаха на
Коментари Харесай

Улица край Белия дом вече се нарича Black Lives Matter Plaza

Във Вашингтон чиновници на градската администрация и доброволци изписаха на една от улиците, водещи към Белия дом, с големи жълти букви "Животът на чернокожите е от голяма важност " (Black Lives Matter), съобщи Асошиейтед прес.

Акцията е в символ на поддръжка от страна на локалната власт и общественост към протестното придвижване против полицейското принуждение, обхванало Съединени американски щати след гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд.

Буквите, изписани върху уличното платно, заемат две пресечки от 16-а улица и стигат съвсем до църквата, пред която президентът Доналд Тръмп театралничи тази седмица пред публицисти за фотография с библия в ръка. Това стана малко, откакто полицията със мощ разпръсна мирна проява, с цел да може оттова да мине президентът.

"Тази част от 16-а улица, която се намира пред Белия дом, в този момент публично се назовава Black Lives Matter Plaza ", написа в Туитър кметът на града Мюриъл Баузър.

Демонстрациите на американци против полицейското принуждение срещат поддръжка на от ден на ден места по света. Такива прояви имаше през последното денонощие в Австралия, Япония, Южна Корея и Тайланд.

В доста градове в Австралия десетки хиляди хора излязоха по улиците освен, с цел да поддържат митингите против гибелта на Флойд, само че и с цел да насочат вниманието към отношението на австралийската полиция против туземците.

Протести се организираха и в Токио, където гневът беше предизвикан и поради неприятно полицейско отношение към кюрд, който живее в Япония.

В Европа митинги са планувани за през днешния ден в Лондон, Берлин, Варшава, Неапол, Флоренция. Парижката полиция забрани демонстрациите поради гибелта на Джордж Флойд, базирайки се на противоепидемичните ограничения.

Същевременно беше обявено, че полицията в американския град Минеаполис няма повече да употребява способи за задържане с прилепяне на артерии, като това, което направи служителят на реда, предизвикал гибелта на Джордж Флойд предишния месец.

Това е решение на градския съвет в Минеаполис. Губернаторът на Калифорния съобщи, че поставя завършек на образованието в сходни техники.

Полицаят Дерек Човин и тримата му сътрудници, следили по какъв начин той притиска врата на Флойд, са упрекнати в ликвидиране.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР