Във Варшава и други полски градове се проведоха антиправителствени протести

...
Във Варшава и други полски градове се проведоха антиправителствени протести
Коментари Харесай

Хиляди поляци протестираха срещу спорната съдебна реформа

Във Варшава и други полски градове се организираха антиправителствени митинги в отбрана на конституцията, независимостта на съда и върховенството на закона, предадоха " Асошиейтед прес " и " Франс прес ", представени от Българска телеграфна агенция.

Между 4000 и 5000 души се събраха нощес пред постройката на Върховния съд в столицата в поддръжка на ръководителя на съда и другите съдии, които оспорват правосъдната промяна, задължаваща навършилите 65 години съдии да се пенсионират. Около една трета от висшите съдии са наранени от смяната.

Демонстрантите скандираха " Свободни съдилища! " и " Долу диктатурата! " Протести се състояха и в Гданск, Краков, Лодз, Катовице и Вроцлав.

Председателят на Върховния съд Малгожата Герсдорф пристигна да благодари на стачкуващите във Варшава и бе приветствана, когато още веднъж съобщи, че ще остане на тази служба до 2020 година Подобна проява бе оповестена за тази заран във връзка " връщането на работа " на Герсдорф.

Вчера президентът Анджей Дуда съобщи, че според признатото от ръководещата партия " Право и правдивост " законодателство Герсдорф от през днешния ден излиза в пенсия. Тя обаче съобщи, че има намерение от през днешния ден още веднъж да е в съда.

Законодателството, което задължава някои съдии от Върховния съд да се пенсионират, в това число ръководителя, е в основата на спор сред Полша и Европейския съюз. Брюксел твърди, че правосъдните промени в Полша, в това число обвързваните с Върховния съд, разрушават демократичните правила на съюза, напомня " Ройтерс ". Заради новия закон Европейската комисия задейства невиждана наказателна процедура против Варшава, която може да я лиши от глас в Европейски Съюз.

Какво планува промяната

Реформата в полския Върховен съд планува съдиите на възраст над 65 години да се пенсионират, показва " Франс прес ".Мярката, която влезе в действие в среднощ, визира 27 магистрати, в това число ръководителя на съда Малгожата Герсдорф.

Наред с това промяната дава опция на съдиите да продължат да упражняват функционалностите си, в случай че желаят. Те би трябвало да изпратят молба до полския президент, съпроводена от здравно удостоверение, че са в положително здраве. Президентът ще има опция да се произнесе в период до септември, без да е задължен да аргументира решенията си.

Шестнайсет от 27-те съдии към този момент подадоха такива молби и има заплаха ситуацията им да остане неразбираемо няколко седмици. Макар да се отнасят сериозно към промяната, тези магистрати считат за собствен дълг да продължат да служат на страната, изясни през вчерашния ден представителят на Върховния съд Михал Ласковски.

Останалите единадесет съдии не са поискали пълномощията им да бъдат удължени, само че някои от тях (като всеки взема решение лично) биха мигли да се базират на статута си на несменяемост, вписан в конституцията, с цел да продължат да работят.

Така във Върховния съд може да се стигне до неразбираема обстановка, сходна с тази в Конституционния съд преди време. Тогава разнообразни сформира на Народното събрание (преди и след изборите от октомври 2015 г.) гласоподаваха влизащи в несъгласие разпореждания и съдът в продължение на месеци се оказа с прекомерно доста съдии, чиито пълномощия се оспорваха от всяка от страните.

Случаят на ръководителя на Върховния съд е обособен, защото тя има шестгодишен мандат по конституция. Позовавайки се на това законово положения, Герсдорф отхвърля да се отдръпна от поста си.нПредседателят на съда съобщи, че ще окаже опозиция на опитите на държавното управление да бъде свалена от поста по силата на новите правила за пенсиониране и дефинира дейностите на кабинета като " чистка ", отбелязва " Асошиейтед прес ".

Президентът Анджей Дуда може да не се съобрази с причините на Герсдорф и да разгласи решение за пенсионирането й. Това ще му даде опция да назначи арбитър от Върховния съд, който до извършва краткотрайно длъжността. Държавният глава обаче може да се въздържи да направи това и тогава постът автоматизирано се поема от ръководителя на една от камарите на Върховния съд, който е с максимален стаж.

Първи ръководител на Върховния съд в Полша се назначава от президента, който избира всред петима претенденти, избрани с гласоподаване от общото заседание на висшите съдии. Общо заседание обаче може да се свика единствено в случай че на мястото на множеството съдии, излезли в пенсия, към този момент са назначени други.

Реформата беше гласувана през декември 2017 година, а през април тази година в нея бяха признати ремонти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР