Във Варна в момента се реализират три вида инфраструктурни проекти

...
Във Варна в момента се реализират три вида инфраструктурни проекти
Коментари Харесай

Иван Портних: Целият работен ресурс на Варна работи по улиците 


Във Варна сега се осъществят три типа инфраструктурни планове на ВИК, за създаване на канализация в местности, където тя не е съществувала, общински планове, в това число зелена зона, както и кърпене на дупки по пътя за курорта „ Златни пясъци ” от Областно пътно управление- това разяснява в предаването „ Позиция ” на Радио Варна кметът на града Иван Портних. Той напомни, че още през 2021 година общината е присъединила в бюджета с финансиране на инфраструктурните си планове, в това число и преасфалтиране на улиците, по които работи ВИК, само че забавянето с две години по време на предходното ръководство е попречило приключването им. Иван Портних изясни:

„ В момента, към момента и на улица „ Прилеп “ и на „ Христо Смирненски “ и на пътя за кв. Виница работи единствено ВиК. На ул. „ Христо Смирненски “ би трябвало да докарат тръбопровода до ул. „ Мир “, от водното сдружение дават обещание до седмица, уповавам се. След това би трябвало да се създадат проби на направеното трасе. Едва тогава ще влязат изпълнителите по общинските контракти да създадат пътната настилка, тротоари, осветяване и така нататък По пътя за „ Виница “ се надяваме, да приключим с пътната настилка до края на този месец. Същото важи и за „ Цар Освободител “ при по стегнат режим на работа. След това би трябвало да се обърне внимание и целият фокус да бъде ориентиран към облагородяване на зелените площи. “

По думите му, водното сдружение ще остави част от жителите на Варна без канализация, защото инфлацията стопила парите и в началото отпуснатите средства по плана, към този момент стигат единствено за една част по него. Близо 14 хиляди семейства чакат за канализация, най- евентуално е половината от тях да останат без такава- допусна кмета.

Кметът на Варна разясни и за какво се стига до обстановка в която се стартира ремонт по един сектор, не се довършва и се стартира различен по този начин: „ Целият работен запас като работна ръка е по улиците. Не единствено от Варна, а от региона “. Според него, когато се откри липса на качество, работата се приключва и бригадата се заменя, което изисква време. другият проблем е с подземния кадастър в който не е нанесена подземна инфраструктура, която изненадвала изпълнителите на плановете по създаване на пътната и тротоарна настилка.

Портних изрази и запаси към работата на АПИ които не са съгласували активността си в града с кметската администрация, като за образец даде петъчния ден (07.07) в който от Областно пътно ръководство почнали ремонт на пътя за КК „ Златни пясъци “. „ Първо започнаха да косят тревата в утринния час пик, а следобяд направиха две кръпки от по два квадратни метра “- възмути се кмета и добави, че с тези дейности, които не са били обявени на никое място, са провокирали километрични опашки. Във вторник той е поканил шефовете на Областно пътно ръководство Варна на диалог, в който да обяснят своите дейности, като даде обещание, на срещата да бъдат поканени и публицисти.

Електробусите ще тръгнат в края на този месец, сподели Портних, като опроверга думите на шефа на Оперативна програма „ Паркинги и синя зона “, че употребата им се отсрочва, поради изчакване на доставка на разпределителни устройства (КРУ) за подстанцията на енергото.

Има доста какво да се желае във връзка с сметопочистването във Варна, само че общината има и стеснен финансов запас. Така кмета на морската столица Иван Портних разяснява тематиката за чистотата на Варна през летните месеци. По думите му, налозите които жителите на града заплащат, не са увеличавани от близо 10 години. „ Това е ангажимент който сме поели и налозите са в този размер.

Приходната част на бюджета от локалните налози е към 200 милиона лв. сумарно. Като ги разпределим по браншове, не остава съвсем нищо. С други думи, тези средства които имаме от налог здания и такса боклук, а главно от тях се образува локалния доход, е една релативно дребна част от общия бюджет на общината. Това са средствата с които разполагаме.

Разбира се, би трябвало да се завишат контролните функционалности, т.е. санкционирането на недобросъвестните жители и най- към този момент заведения за хранене, бързи закуски и прочие, които генерират голям размер от замърсяване, изключително в централната градска част, изключително в летните месеци.

В момента се работи по нова социална поръчка която да обхване с видеонаблюдение точките за сметосъбиране, добави кмета на Варна. По думите му, там където има камери които снимат съдовете за разчистване, чистотата и хигиената нараства в пъти.

Според кмета на града, видеонаблюдение има и всеки нов план е привързан с инсталирането на такова. Сигналът от него се извежда и в ОДП Министерство на вътрешните работи Варна, което е решило казуса с джебчийството в морската столица, добави Портних.

По думите на градоначалника, видеонаблюдението във Варна би трябвало да се надгражда непрекъснато, каквато е наклонността във всички модерни градове.

Изграждане на експоцентър и нова културна среда в региона на морска гара Варна продължава да стои като приоритет пред администрацията на общината, изясни Иван Портних, на въпрос за какво не се е сбъднала, по неговите думи, визията за това пространство. По принцип там би трябвало да има зона за заведения и атракциони, само че концепцията е била да бъдат краткотрайни, до консолидираното на пристанището към града, разясни кмета.

„ До огромна степен тази част към този момент е интегрирана в градската среда, посредством и на пешеходния кръг който направихме, по този начин, че всички улици от него да водят към морето- „ Осми ноември “, Цар Симеон “, „ Михаил Колони “.

Иван Портних добави, че Варна няма огромна контактна зона с морето, по тази причина се продължава с напъните в тази посока. Той даде за образец пристанище „ Карантината “, за което по думите му, е имало доста спекулации, само че до седмица, най доста 10 дни, ще проработи в цялостен размер.

Няма изясненост по какъв начин ще бъде решен проблема с бараките в КК „ Златни пясъци “. Новият министър на туризма не е осведомен с казуса. Това сподели Иван Портних, макар, че е имал къс диалог по тематиката със Зарица Динкова. Той повтори тезата, че са нужни са законодателни промени за разполагане на преместваемите обекти в националните курорти. По думите му схемите за разполагане на обектите се утвърждават от министерството, само че те се подписват без министърът да е осведомен изцяло със обстановката и да знае какво подписва, а по този начин се приписват негативи на туристическия отрасъл. „ Фактът е следния- тези обекти трета година нямат позволение, само че не престават да действат “- добави Портних. Той съобщи, че по проблема с бараките има омерта, и изяснява съществуването им с финансови ползи, само че не назова кои са съответните субекти участващи в това прикриване
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР