“Във Варна проведохме редица срещи. Акцентът им беше обсъждането на

...
“Във Варна проведохме редица срещи. Акцентът им беше обсъждането на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова във Варна: 2021 е годината за възстановяване на икономиката

 “Във Варна организирахме редица срещи. Акцентът им беше разискването на нашия План за възобновяване на България след коронавирус рецесията, както и платформата ни “. Това съобщи пред публицисти във Варна водачът на Българска социалистическа партия. Тя беше в морската ни столица по време на обиколката й в страната.

Нинова бе безапелационна: " Концентрирах диалозите ни върху една тематика - стопанската система, тъй като без възобновяване на стопанската система няма да има нито опция за обществени политики, нито за промяна в здравеопазнето. Икономиката е в основата и на растежа на България ".

Председателят на Българска социалистическа партия уточни: “Смятаме, че 2021 е година за възобновяване на стопанската система. Правителството харчи доста пари, само че те не стигат до компаниите и хората ".

Тя даде и образци - множеството малки и междинни компании чакат своята помощ още от първата вълна на коронавирус през април-май на предходната година и още не са я получили.

Лидерът на българските социалисти означи, че редица от дребните и междинни компании са банкрутирали и по тази причина безработицата е скочили до 400 000 нови безработни в края на предходната година.

“От Българска социалистическа партия имаме съответни ограничения по какъв начин би трябвало да се действа, с цел да се подкрепи бизнеса. Първо - предлагаме всички услуги, които  се желаят от компаниите, с цел да аплайват по планове да бъдат правени служебно и по електронен път, с цел да се избегне бюрокрацията. Това ще  ги облекчи ужасно доста ", изрази подготвеност за поддръжка ръководителят на Българска социалистическа партия. 

обърна внимание на това, че сега компаниите са натоварени с доста документи и администрация и това предложение на левицата ще разтовари част от процеса. 

“Втората мярка, която сме обсъждали с доста представители на бизнеса е да се разгласи данъчна почивка за компаниите и да не им се начисляват лихви за дължимите налози за този интервал ", разгласи. 

Тя се базира на споделеното от доста хора на бизнеса с недоволство, че и до ден сегашен заплащат такса боклук без да работят и създават. 

Нинова разясни, че този въпрос сега зависи от общините, само че може да се реши и на централно равнище, като с смяна в закона се разгласи данъчна почивка.

“Третата мярка, която е извънредно потребна за възкръсване на стопанската система, е страната да покрие избран % от оборотите на компаниите за предходните им интервали ", уточни водачът на българските социалисти. 

Нинова напомни, че ръководещите оповестиха тази мярка още в началото на декември - 2 декември 2020 година и тогава дадоха обещание, че в идните дни ще има разивитие и ще стартира заплащането. 

установи със угриженост: “Два месеца по-късно още нищо не се е случило ".

Председателят на Българска социалистическа партия съобщи, че с изключение на краткосрочните ограничения за незабавна и спешна помощ за избавяне на компаниите, Българска социалистическа партия има и дълготраен проект за развиване на стопанската система като основата на този проект е рационализация и цифровизация на стопанската система.

“За да се понижи административната тежест в нашият План за възобновяване ние предвиждаме основаване на 4 електронни регистъра. Данъчният ще съдържа данъчното досие на компаниите и на физическите лица, откъдето може да се употребява служебна информация.

Второят е електронен указател на пазара на труда, в който се вкарват всички данни за безработицата във всички райони на България. В него ще може да се следи равнището на безработицата и хората, търсещи работа ", изясни.

Третият указател, препоръчан от социалистите е електронен аграрен указател, в който се залагат собствеността на земята, броят аграрни стопани, дотацията, която са получили, като този указател ще помогне да се изчистят и белите петна.

Четвъртият е електронен учебен указател с информация за всеки един възпитаник къде учи, какви изпити е положил, какви оценки е получил и цялата нужна информация, която ще направи допустима връзката сред просветителната система и стопанската система - т.е. фрагментите за бизнеса “.

Във Варна Нинова означи, че втората тематика за българската стопанска система са вложенията. Тя напомни за големия отлив на вложения поради изискванията за правене на бизнес в България и поради коронавирус рецесията. 

Лидерът на Българска социалистическа партия акцентира, че държавното управление не прави капиталова стратегия, а помощите, които в този момент се отпускат на компаниите не са държавна българска политика, а са средствата от стратегия “Конкурентноспособност ", които са се трансферирали поради коронавирус рецесията в помощ на бизнеса.

“От това в дълготраен проект следва, че средствата от стратегия “Конкурентноспособност "  са изхарчени и плановете, по които са кандидатствали компаниите остават без финансиране “, разобличи ръководещите Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия даде опция: " Затова ние предлагаме спомагателни ограничения - Държавен капиталов фонд, който дружно с компаниите под формата на публично-частно партньорство да оказва помощ и да основава развиване на компаниите ".

Нинова бе безапелационна още, че третото, което би трябвало да се направи за компаниите е експортът, като той е един от стълбовете на стопанската система.

“Предлагаме нарастване на потенциала и финансово такова на Българската организация по експортно обезпечаване. Разботваме и сериозна стратегия за подкрепяне експорта на България “, посочи Нинова.

Председателят на Българска социалистическа партия продължи с изброяването на ограниченията, дефинирани от социалистите: " Четвърто - преструктуриране на Банката за развиване. Единствената държавна банка, която до момента подпомагаше 6-7 огромни компании в България, само че не и това, за което е основана - за подкрепяне на дребния и междинен бизнес. И там планираме проект за преструктуриране, тъй че парите да стигнат до компаниите.

Тя бе безкомпромисна: “Много говорихме и за проблемите на Варна и за туризма. Туристическият отрасъл е един от тези, които най-много пострадаха.

В проекта на Българска социалистическа партия за възобновяване сме заложили ограничения и за подкрепяне на туристическия отрасъл. Той е зависещ на това страната да поеме роля и 

функционалности и да подкрепи българските туристически компании. Не единствено краткотрайно с ваучери, а дълготрайно.

Искаме да създадем стратегия, в която българската страна се договаря с другите държави-членки на Европейския съюз  за приемане на жители на Европейски Съюз за балнео и спа лекуване с минелни води ", сподели.

Тя напомни, че в България имаме над 225 лечебни минерални извори, а това благосъстояние на България не се употребява. Идеята на Българска социалистическа партия е с тези държавни съглашения да се обезпечават групи от европейски жители, които идват тук на балнео лекуване, като заплащането се обезпечава от здравните каси на съответната страна: “Имаше го преди време, спря и към този момент доста години не се предлага. Разговаряхме и с Асоциацията на компаниите, които са ангажирани в балнео и спа лекуването. Те имат голяма потребност от това и тази мярка би помогнала на този отрасъл.

Затова се ангажираме да подготвим такава стратегия и да подписваме съглашения с други европейски страни. Такава стратегия би помогнала да се осъществя сезона ".

Нинова изрази опасения, че Варна се е трансформирала в сезонен град - деен стопански и обществено единствено през сезона.

“Но освен туризмът би трябвало да е центъра на развиването на града. Покрай прелестното местонахождение на града имаме упоритостта Варна да стане сериозен логистичен център. Например, преглеждахме съответно предлагането да се модернизира и възобнови жп линията Варна - Русе. Нужно е да се развие и пристанището. Имаме повсеместен проект по Дунава до другите европейски страни това да се трансформира в един сериозен канал за търговия и стопански оборот, което ще съживи и цяла Северна България и общините в Северозапада, които са в доста неприятно икономическо състояние ", разкри част от проектите на Българска социалистическа партия за развиване на Севера и на морската ни столица.

Тя бе безапелационна, че не може да се прави стопанска система на парче.

“Това сега е кърпене на парче. Пари, които не стигат действително до компаниите и хората. Затова разработихме Визия за възобновяване стопанската система на България ", съобщи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР