Във Варна децата с диабет са 96 – толкова са

...
Във Варна децата с диабет са 96 – толкова са
Коментари Харесай

Десетки варненски семейства крият, че децата им имат диабет

Във Варна децата с диабет са 96 – толкоз са записаните да получават инсулин. В учебните заведения и детските градини обаче са известни единствено 46 от тях. Данните показа в изявление за Дарик Варна ендокринологът проф. доктор Виолета Йотова, шеф на Първа детска клиника в УМБАЛ " Св. Марина " Варна.

Проф. Йотова разкри, че 50 варненски фамилии крият от учебните управляващи, че децата им са с диабет.  " Което значи, или че родителите считат, че никой не може да помогне в учебно заведение на детето им, или се опасяват, че то ще бъде дискриминирано. "

В България в учебните заведения и детските градини грижи се поставят за децата със специфични потребности, към тях обаче към момента не са се включили децата с хронични болести, като да вземем за пример епилепсия и диабет, астма и други.

Към тези деца се подхожда както към здравите възпитаници, което нарушава техните права и заплашва здравето и даже живота им, съобщи проф. Йотова, която е и ръководител на Дружеството по детска ендокринология.

Наскоро във Варна се организира дискусионна Кръгла маса, отдадена на грижата за децата с хронични болести в детските заведения и учебните заведения и неналичието на съответна подзаконова нормативна уредба в тази област. На форума експерти разясниха казуса с грижата за тецата с диабет, епилепсия и други хронични болести.

Пред Дарик Проф. Йотова съобщи, че в учебните заведения би трябвало да има човек, който е осведомен със характерните потребности на децата с хронични болести и който да може да реагира, в случай че едно дете с диабет изпадне в хипогликемия да вземем за пример. Наличието на подготвен за задачата човек би трябвало да бъде уредено с подзаконов акт, каквито има в други европейски страни.

В Швеция да вземем за пример казусът е решен от 2006 година, когато е признато особено законодателство, което подсигурява наличието на особено подготвен човек от учебния личен състав. Не е наложително въпросното лице да е с здравно обучение, само че всяко образователно заведение е длъжно да се погрижи някой от личния състав да е квалифициран да реагира на потребностите на децата с хронични болести. В Швеция към този момент регистрират положителни резултати във връзка с контрола на диабета.

Подобно законодателство е признато и в Съединени американски щати и Австралия. Обученият член на учебния личен състав има грижата да слага инсулин, в случай че това е належащо, да държи връзка с родителите и персоналния доктор, да реагира съответно в обстановки на демонстрация на болестта. Тези отговорности на съответния човек вървят със съответното възнаграждение, което наложително влиза в бюджета на образователното заведение.

В България има съвсем 2000 деца и юноши с диабет.  " Не мисля, че това е численост, която можем да си позволим да загубим ", сподели детският ендокринолог.

Децата с хронични болести не трябва да бъдат лишавани от естествен учебен живот, часове по физическо образование, лагери и излети. А това се случва в България, тъй като или родителите не пускат децата си, или те биват дискриминирани от учителите, които се тормозят да поемат отговорност.

Проф. Йотова даде образец с дете на 3,5 години с одеве отключен диабет. От детската градина, в която то е записано, правили непрестанно опити то да не върви при тях, като затруднявали родителите с разнообразни условия, като да му обезпечат специфична кухня. " Децата с диабет би трябвало да ядат същото като здравите деца, както и да спортуват. Просто някой би трябвало да знае съответните количества ", безапелационна е проф. Йотова.

" Мисля, че в основата на това отношение стои страхът да не бъдеш инкриминиран и да не носиш виновност и отговорност. Хората се пробват да не станат евентуални виновници ", разяснява ендокринологът.

Във Варна към този момент се работи в тази посока с помощта на план, финансиран от Община Варна. За всяко дете с хронично заболяване е направен самостоятелен проект, който се следва в моменти на нужда. Засега обаче учебният медицински личен състав дава отговор за децата със характерни потребности. Но въпреки всичко това е стъпка към вярното държание, сподели проф. Йотова.

" Държавата сега е на никое място. Няма разпоредба от Министерство на здравеопазването за отношение и държание към хронично болните деца. Необходимо е законодателство, което да подсигурява това ", безапелационна е проф. Виолета Йотова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР